• Reflux

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Doktor Úr! Már fél éve küzdök a refluxtól. Gyomorfájással kezdődött. Először pantoprasolt, majd emozult kaptam. Majd tükrözés és kiderült, hogy helikobakter van a gyomromban. Azután antibiotikumos kezelés. Némi javulás majd két hónap múlva megint kilégzéses teszt, mert a gyomorfájás visszatért. Megint pozitív a helikobakter teszt. Újra antibiotikum szedése következett. Ez volt két hónapja és megint kezd fájni a gyomrom. Tükrözésnél nem találtak semmit. A torkom ez elejétől fáj. Azt mondta a gégész, hogy piros a garatom, és ez a reflxtól van. Éjszaka nagyon fáj a torkom. Már kezd kibírhatatlan lenni. Most rabyprexet és quamatelt szedek, de semmi javulás. A kérdésem az, hogy mit csináljak, hova forduljak? Ez a torokfájás már elviselhetetlen. Próbálok diétázni, de nem mindig sikerül. Kerülöm a savat termelő ételek és italok fogyasztását. Néha kávézom, mert már fáradt vagyok az éjszakai alvatlanságtól. A torokfájás nem hagy aludni. A párnámat is megemeltem, majdnem ülve alszom. Kérem adjon tanácsot, hogy hova forduljak? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        A torokfájás lehet reflux-betegség következménye, de ennek megfelelő savgátló kezelés mellett javulnia kell (Rabyprexból 2x20mg, 3 hónapon át). Ha panasza lényegesen nem változik, a reflux eredet erősen megkérdőjelezhető. A helicobacter-fertőzés fokozott savtermeléssel jár, krónikus gyomorhurutot, gyomor- és nyombélfekély gyakoribb kialakulását segíti elő, de eddig reflux-al való kapcsolatát nem sikerült bizonyítani.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. április 19., 16:36; Megválaszolva: 2011. április 20., 12:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: