• Égető érzés torokban, nyelőcsőben

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelettel kérem Önt az alábbiakkal kapcsolatban: Lassan egy éve nagyon ég a torkom, nyelőcsövem, mellkasom... A háziorvos és a gégész vírusra gyanakodott, így hónapok teltek el, hogy majd elmúlik. Többszöri gégészeti vizsgálat után az orvos azt mondta, lehet, hogy refluxom van. Gyógyszert szedek mostmár kb. 5 hónapja, Rabyprex-et, napi 1-et. A gyomrommal végül is eleinte sem igazán volt gond, ez az égető érzés volt meg állandóan. Most voltam a belklinikán gasztroenterológusnál, aki azt mondta, hogy szedjek napi kettő gyógyszert, ha nem múlik el az égető érzés, akkor nem refluxról van szó, gégészeti probléma lesz. A reflux-szal kapcsolatban sok mindent elolvastam, próbálok odafigyelni az étkezésre, az alvás körülményeire.... körültekintően próbálok a probléma ellen mindent megtenni. Nagyon kellemetlen, állandó égető torokgyulladással élni, és éget a mellkasom is. Néha 1-2 óráig alig érzem, de a nap legnagyobb részében megvan ez az érzés. Félek a nyelőcső- torokráktól - tudom, nem megy olyan gyorsan, hogy ezek kialakuljanak - , hisz úgy látom, nincs megoldás a problémámra?! Nem értem, miért nem csinálnak egy nyelőcső- vagy gyomor vizsgálatot? Elég nehezen tudok elérni egy beutaló kiadását is. Ön szerint mitől lehet ez a nagyon erős égető érzés? Ha a gyomrom szinte soha nem fáj, akkor is lehet, hogy a sok gyomorsav gőze égeti a mellkasomat és a torkomat? Elképzelhető egy külön gégészeti probléma is? Nagyon köszönöm előre is a válaszát. Tisztelettel: Szabóné Judit

        Dr. Bor László válasza a reflux témában

        Kedves Szabóné Judit! Panaszai alapján valóban szóba jön a reflux betegség okozta nyelőcső típusos és ún. atípusos, nyelőcsövön kívüli érintettsége. Előzőkhöz tartozik a felhasi fájdalom, a szegycsont mögötti égés, az utóbbihoz pl. a nem szív eredetű mellkasi fájdalmak, a gégészeti elváltozások. A gyógyszeres kezelés részleges eredményt hozott, de előfordulhat, hogy ún. terápia rezisztens refluxról van szó. Ahhoz, hogy panaszai eredetéről biztonsággal meggyőződjünk valóban szükséges egy sor diagnosztikai tevékenység elvégzése, miként a nyelőcső-gyomor endoscopos vizsgálata, a Tápcsatorna Funkcionális Diagnosztikája: a 24 órás nyelőcső pH monitorozás, a nyelőcső nyomás mérés valamint gégészeti és kardiológiai ellenőrzése. A vizsgálatok eredményétől függően indokolt lehet a kezelés célzott módosítása, esetleg reflux-gátló műtét elvégzése. Keressen fel reflux diagnosztikában jártas szakembert.


        Kérdés: 2011. április 13., 15:50; Megválaszolva: 2011. április 18., 08:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Azzal a banasszal fordulnék önhöz, hogy kb 1 éve észre vettem hogyha szénsavas italt vagy csípős erős ételt eszek iszok akkor ahogy lenyelem egy enyhe szúró égő érzést érzek egy pillanatra a hasamban a köldököm...