• Rekeszizomsérv

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Már évek óta szenvedek reflux betegségben. Most a legutóbbi gyomortükrözésen kisalmányi rekeszizomsérvet állapitottak meg. A tükrözésre azért volt szükség mivel a gyomorszájtól kiindulva az egész borda iv alatt bal oldalom olyan erős fájdalmam volt, hogy már menni nem tudtam. Ezek után átkerültem egy sebész orvoshoz, aki csináltatot gyomorröngent és ultrahangot. Ezek a vizsgálatok nem igazolták vissza a sérvet. A Fájdalom sajnos még mindig meg van (lassan már egy éve). Hol erősebb, hol gyengébben. Contorocot szedtem 2 x 4o mg-ot, majd most váltottunk Lansone-rre szintén 2x 4o mg. Most megint abban a stádiumban vagyok, hogy iszonyuan fáj a baloldalam és csak erős fájdalomcsillapitóval járok dolgozni. Létezik, hogy a sérv okozza ezt a nagyfoku fájdalmat? Hozzá érek a gyomorszájamhoz és már akkor nagyon fáj az egész oldalam. Milyen vizsgálatra lenne esetleg még szükségem, hogy egyáltalán kiderüljön hogy mi a baljon. Várom mielőbbi válaszukat. Üdvözlettel

        Dr. Bor László válasza a rekeszsérv témában

        Tisztelt Hölgyem! A reflux betegség és a rekesz izom sérv közti kapcsolat régóta ismert, mai ismereteink szerint a rekesz sérv nem kiváltója, hanem következménye a refluxnak. Nyelőcső-gyomor tükrözés során láthatóvá válhat, de a legobjektívebben a kontrasztanyagos nyelés röntgen vizsgálattal igazolható. A vázolt klinikai kép alapján az Ön esetében döntően refluxos tünet együttes okozta jelentős panaszokról lehet szó. Ennek megfelelő diagnosztizálása komplex feladat, a tápcsatorna funkcionális vizsgálatai körébe tartozik. Savas epizódjai és a tünetei közti összefüggést a leghatékonyabban a 24 órás impedancia pH monitorozás mutatja ki. Ezen túlmenően fontos ismerni a nyelőcső továbbító, záró funkcióit, amire a nyelőcső manometria ad választ. Alapos kivizsgálást követően , a gyógyszeres kezelés ellenére fennálló panaszok esetén szóba jöhet az ún. reflux-gátló műtét elvégzésének szüksége, a rekesz izom sérv egyidejű korrekciójával.


        Kérdés: 2011. március 18., 16:54; Megválaszolva: 2011. március 23., 13:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: