• Mit tegyek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Plósz János Doktor Úr! Többször is számíthattam már Önre, újra a segítségét szeretném kérni! Csak szedem és szedem a gyógyszereket a refluxommal már 4 éve (controloc, nexium, nolpaza, rabyprex, pafenon, alusulin, motilium), és mégis beteg vagyok. Igaz, a gyomorfájás (görcs) már csak ritkán van, és 1 éve már csak gyulladást találtak a tükrözésen szerencsére (első tükrözésnél kb.2,5 éve nyelőcső és gyomorfekély volt rekeszizomsérvvel és patkóbélgyulladással). A görcs ritkább, de a keserű íz visszacsorgását nem tudják mivel magyarázni, csak a refluxal. Gondoltam epe problémára is, de az orvos elvetette ezt. A terhességtől félek, mert azt mondta az orvos, hogy a reflux vetélést okozhat. Előbb gyógyuljak meg a refluxból. De hogyan? Betartom a refluxos étrendet, nem kávézom, nem dohányzom, nem iszom szénsavasat és alkoholt, nem eszem amit nem szabad (csak nagy ritkán családi ebédnél kóstolok)! A gyógyszert szedem becsülettel (+supradyne-t is). Ideg alapon, főiskola alatt lettem beteg. Most arra az elhatározásra jutottam, hogy megpróbálom elhagyni a pafenont szép lassan 2-3 hét alatt, addig: -a 20mg-ot lefelezem (vacsora előtt szedem) és -iszom mellette a salvus vizet napi 2*fél decit reggel-este étkezés előtt 1 órával, és -a béres probiotikumot szedem minden nap. -Néha aloe vera géllel is kiegészítem ezt majd akkor, amikor a salvussal szünetelek (3 havonta 1 hónapot kell ha jól tudom, és addig majd aloe verát szedek). Nagyon szeretném letenni a gyógyszert! De, szeretném erről az egészről az Ön véleményét meghallgatni! Ön szerint ez megvalósítható? És nem árthatok ezzel magamnak? Vagy mit tanácsolna Ön, hogyan tehetném le a gyógyszert? És terhesen és szoptatáskor milyen savlekötőt ajánl, amit naponta is szedhetnék majd? Nagyon várom válaszát, szívesen, örömmel fogadom minden tamnácsát! Előre is köszönöm szépen, és elnézését kérem a hosszú levélért!

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        Igen, leírása alapján a terv jó. Mindemelett a hasűri nyomás csökkentése (fogyás, tartós ülés kerülése) illetve a gyakori, de kis étkezések bevezetése segíthet a refluxból való kigyógyulásban. Ezen kívül fontos a stressz megfelelő feldolgozása (jóga, relaxatio,stb..). Terhesség alatt általánosságban igaz az, hogy bármilyen gyógyszer csak a kockázat és a nyereség mérlegelésével adható, de a savcsökkentők jelentős része nem okoz problémát (leggyakrabban a ranitidin és a lansoprazol készítményeket javasoljuk).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. január 12., 10:09; Megválaszolva: 2011. január 13., 13:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó