• Reflux vagy nem reflux?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        1 hónapja volt laparoszkópos epeműtétem. 3 éve állapították meg, hogy több kis kövem van, de panaszmentes voltam,így műtétet azután javasolták csak, hogy augusztusban refluxot diagnosztizáltak nyelőcsőgyulladással. Tipikus reflux tüneteim nem voltak, csupán hányinger, mely akár az epe miatt is lehetett, ill. a torkomban váladékcsorgást éreztem (sárgás, csomós, sós ízű, köhögéssel vagy feljött vagy nem, de majdnem mindig éreztem, hogy van a torkomon valami). Így a fül-orr-gégészeten keresztül (itt orrmelléküreg CT-vel egy kis eltérést megállapítottak, ami akár okozhat váladékcsorgást, melyre 2 hete Xizal-t írtak fel, allergiát sejtve) jutottam el a gyomortükrözésig. A refluxra, rabyprexet írtak fel (2X20 mg), melyet 1 hónapig szedtem, majd jeleztem az orvosnak, hogy éjszakánként gyomorégés ill gyomorfájás jelentkezik. Ekkor abbahagytam a gyógyszert és apofamotidint (2x40 mg) írtak fel, melyet szintén 1 hónapig szedtem, 4 napja hagytam abba. Szedése alatt nem volt semmi panaszom, (kivéve a váladékcsorgást, ami mai napig megvan) és közben történt a fent említett epeműtét is. 3 napja ismét jelentkezett gyomorégés, gyomorfájdalom, de most nem csak éjjel, hanem főként nappal. Tanácstalan vagyok, hogy most ez a panasz miért jelentkezik, hisz korábban nem volt. Összefüggésban van esetleg az epeműtéttel? Szigorúan betartom a műtét utáni diétát, bár nagyon sokféle és eltérő véleményt lehet olvasni, hogy mit nem szabad enni, azonkívül, hogy zsírosat és fűszereset nem lehet, meddig célszerű betartani a diétát és mi történik, ha olyat eszek, amit nem kellett volna? Vagy lehetséges, hogy a refluxra szedett gyógyszerek megkavarták a savtermelést és ezért most már jelentkeznek a reflux tipikus tünetei?

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        A gyógyszerek a savtermelést nem kavarják meg, csak pár napig csökkentik, így erre nem igazán fogható a panaszok fokozódása. Oka lehet a problémáknak egy időközben szerzett Helicobacter pylori fertőzés, esteleg epés reflux jelentkezése. Javaslom végeztessen gyógyszerszünetben H. pylori kilégzési tesztet (pozitív esetben eradicatiot). Ha ez negatív érdemes megpróbálni eddig nem alkalmazott savcsökkentő (pl. Emozul) terápiát dupla dózisban (2x40mg) 3 hónapig, kombinálva a nyelőcső-gyomor motilitást elősegítő szerrel (Domperidon, Motilium). Ha ezalatt panasza nem szűnik, a refluxos eredet erősen megkérdőjelezhető.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010. november 11., 21:01; Megválaszolva: 2010. november 15., 09:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó