• Reflux

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Négy éve kezdődött a köhögésem ( egy ételmérgezés után ) amit egy évig kezeltek , mire kiderült a refluxom. Pariet szedés után kezdődtek a rosszabb tünetek (gombóc a torkomban, nehéz nyelés stb). A második gyomortükrözés után látszott gyulladás a gyomorszájnál, a 24 órás szondás mérés után kiderült (amit addig is mondtam) hogy nincs sok savam. A gyógyszerektől még rosszabb volt, ezért abbahagytam. Reggel sokszor keserü a szám és sok váladék jön a torkomból. Nekem nem szokott fájni a gyomrom, csak a gombóc, a köhögés és a böfögésnél néha majdnem visszajön a savas étel. Egy orvos most azt mondta, hogy sérvem van és meg kell müteni. Ebben nem vagyok biztos, hogy belemenjek-e, nehogy ennek vissza nem forditható következménye legyen. Már gyerekkoromban sem birtam a zsiros , káposztás ételeket és ha hirtelen ettem akkor alig akart lemenni az étel. Nem tudom milyen vizsgálat lehet még vagy vállaljam a mütétet? Előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        A rekezssérv egyértelműen kimutatható endoszkópos illetve radiológiai vizsgálat során, ennek műtéte csak jelentős méretű és számos panaszt okozó rekeszsérveknél jön szóba. Ha a pH-mérés negatív volt, akkor elképzelhető, hogy Önnek un. nem svavas "volumen"-refluxa van (nagy mennyiségű nem savas refluxátummal). Ennek kimutatásában segíthet a nyelőcső manometria (nyomásmérés) illetve impedancia-mérés. Panaszai alapján a nyelőcső-gyomor motilitás kóros volta szinte biztosra vehető, ezért egy nyelőcső-gyomor nyeletéses rtg-vizsgálat is segíthet a diagnózisban, valamint a Domperidon nevű motilitást elősegítő szer a gyógyulásban.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010. november 03., 04:59; Megválaszolva: 2010. november 05., 07:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó