• Mi, ha nem reflux?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor Úr! 2002 óta vagyok GERDes beteg, azóta egyszer volt egy 4-5 éves tünet mentes időszakom. Ezt Loseccel értük el. 2007-ben újra elkezdődött a fájdalom, szokásos tükrözés, gyógyszerek, de sajnos nem javult az állapotom. Már három féle gyógyszernél tartottunk, amikor elmentem egy másik kórházba, és ott is vállaltam a tükrözést, mert kíváncsi voltam egy másik orvos véleményére is Ő azt mondta, kisfokú gerd talán, de nyelőcsőfekélyt nem lát, semmi különös Nem is értette miért szedem az erős gyógyszereket. Aztán 2008ban tükröztek újra, a helyzet változatlan volt. 2009ben abba hagytam a gyógyszerek szedését, mert egyre fájdalmasabb volt, és nem hatottak (Losec, pariet, conroloc), illetve mert gyermeket szerettük volna. Azóta nem szedtem semmit, de folyamatosan fájt, és a savlekötő antacidumok is igen ritkán hatottak. Nekem nem igazán ég a gyomrom, inkább fáj. nincs éjszakai ébredés, felböfögés, semmi ilyesmi. Ezért most -új doktornőnk van,- újra elmentem a szakrendelésre.Újabb tükrözés, és szerinte semmi bajom. Lokális elváltozás nincs, nem indokolt a ppi szedése.Sem nyelőcsőfekélyt nem állapított meg, sem egyebet. Most lesz egy 24 órás ph mérés, hogy van e refluxos tevékenységem. A kérdésem, akkor mi a csuda ez, mert egy hétig jól voltam, de aztán újra beindult ez a tompa fájdalom, a gyomorszáj körül, és ez ilyenkor napokig kitart. Tönkreteszi a nyaralást, egy mozit, színház látogatást, mindent!! Vettem valeriana relaxot, hátha nyugtatna, ha esetleg idegesség lenne az oka, de ugyanúgy fáj. Ez a fájdalom kellemetlen és tönkreteszi a napokat, az emberi energiát szívja el. Már kipróbáltam az iberogastot, gyógyteát, salvus vizet, eredménytelen. Meglepett a tükrözés ilyen eredménye. mert korábban is ugyanígy fájt, és akkor miért volt erózió, gyulladás, minden... Lehetséges hogy két, sőt három orvos ennyire másképpen értékel egy képet, egy betegséget.?

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        A kérdes igen nehéz. A különböző diagnózisokat illetően nem csodálkozom, gyakran azért került sor nyelőcső-fekély leírására, mert ez a diagnózis volt szükséges ahhoz, hogy az erősebb savcsökkentő gyógyszereket kedvezményre felírhassuk. Ez az utóbbi időben már megszűnt, azóta meg is ritkult a nyelőcsőfekély. Ha a savcsökkentők nem befolyásolják a panaszt, véleményem szerint sem reflux-betegsége van (ettől függetlenül a 24 órás pH-mérés jó ötlet, segítségével teljesen kizárható a reflux diagnózisa). Érdemes lenne vérvétel során lisztérzékenység irányában vizsgálódni illetve ha eddig olyan gyógyszert nem használt, amely a nyelőcső-gyomor motilitását segítette (Domperidon, Cerucal), akkor ez még megpróbálható.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010. szeptember 23., 19:14; Megválaszolva: 2010. szeptember 24., 11:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó