• Reflux

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt DrNő/DrÚr!A mai napon voltam gyomortükrözésen,mert elrontottam a gyomromat és napokig nem volt normális a székletem,valamint a gyomor ill. has tájékon kellemetlen érzésem volt.Hol fájt,hol elmúlt.A vizsgálat eredménye relux oesophagitis amit már tudtam,mert kb.egy éve szedem rá a nolpaza 40mg-os savlekötőt.Illetve a további erednény nyelőcsőben enyhe hyperémia látható,gyomorban sav,a bulbus ép.Ami miatt felkerestem önt az az lenne,hogy ezek az eredménye mire engednek következtetni ill.,hogy szedhető-e ez a gyógyszer biztonsággal sokáig,akár örökre is.Válaszát köszönöm.Vilmos.

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

        A refluxbetegség egy része gyógyszeres kezelés nélkül elviselhetetlen, ezért akár éveken keresztül is adnunk kell az ún. PPI(legkorszerűbb savcsökkentő) terápiát. Vannak betegek, akik a terápia nélkül is később panaszmentessé válnak, de vannak olyan betegek is, akik akár évtizedeken keresztül is folyamatos gyógyszerszedésre kárhoztatottak. Már 30 éves tapasztalat gyűlt össze a PPI terápiákról, ezért nyugodtan állítható, hogy következmények nélkül lehet szedni, akár életünk végéig is. Az ön esetében a leírás alapján nem súlyos a nyelőcső gyulladása, de a látott eltérés nem mindig van összhangban a panasz beteg által megélt súlyosságával. Ezért a tükrözést sosem gyógyító terápiaként használjuk, hanem csak az anatómiai viszonyok és eltérések vizsgálatára alkalmazzuk, majd ezt követően a beteg panaszait gyógyítjuk.



        Kérdés: 2010. augusztus 03., 12:31; Megválaszolva: 2010. augusztus 16., 10:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: