• Savkötő szedése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Gasztroenterológiai kérdéssel fordulok Önhöz. Eredetileg hosszú ideig fennálló panaszaim miatt (hangos emésztés, puffadás, erőteljes bélmozgások) fordultam szakorvoshoz 2006-ban. Tulajdonképpen minden negatív volt (laktóz-intolerancia, ételallergia, a vérkép jó...), a gyomortükrözés viszont megállapította: reflux oesophagitis, antrum gastritis. Ezután Cintroloc 2 X 40 mg-ot szedtem 6 hónapig, valamint rövidebb ideig Cerucalt és Pankreoflatot. Furcsa viszont, hogy a nem sokkal később végzett gyomor-bél passage leletre az volt írva: "A nyelőcső szabályos, reflux nincs." Mindezek után fél év elteltével egy magánorvost kerestem fel, akihez azóta is járok. Megnézte a leleteket, és azt mondta, nincs komolyabb probléma a refluxon kívül, a bélmozgás meg idegi alapon lehet, IBS-em van. Ő azóta is tulajdonképpen csak gyógyszert ír fel: Refluxont szedek (1 X 30 mg-ot), de vizsgálatot nem végzett. Amikor rákérdeztem, azt mondta, újabb gyomortükrözés akkor szükséges csak, ha panaszom van. A kérdésem, hogy mivel azokat a súlyosabb tüneteket, amelyekkel eredetileg orvoshoz fordultam, ma már nem, vagy csak ritkán érzékelem, feltétlenül szükséges-e a gyógyszert szednem. (Vagy ha egyszer refluxot állapítanak meg, azt már folyamatosan, egész életen át feltétlenül kell szedni?) A Refluxont ugyanis így már 2007 óta szedem az orvos utasítására, szakvizsgálaton azóta nem voltam, mert nem küldött, a gyógyszernek pedig a betegtájékoztató szerint számos mellékhatása lehet. A kérdést úgy is feltehetem, hogy annak nagyobb-e a kockázata, ha egyszerűen abbahagyom a savkötő szedését, vagy annak, ha tovább is szorgalmasan beveszem naponta úgy, hogy nem érzékelek tüneteket. Válaszát köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        A savcsökkentők reflux-betegségben tüneti terápiának minősülnek, nem magát a refluxot szüntetik meg, hanem a refluxatum savs vegyhatását. A reflux betegségből való gyógyulás az életmódi változásoktól várható (gyakori, rendszeres, kis étkezés, szénsavas italok kerülése, hasüri nyomás csökkentése). Véleményem szerint érdemes 1-2 hónapig a felezett dózist szednie (15mg), majd ha nem jelentkeznek panaszok megfontolható a gyógyszer teljes elhagyása.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010. július 12., 13:22; Megválaszolva: 2010. július 13., 14:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó