• PPI hatása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!

        Reflux beteg vagyok, sosem fájt, vagy égett a gyomrom, csak puffadás miatt mentem orvoshoz. Tükrözés után mondták, hogy reflux, és kisdiónyi hiatus hernia. Azt mondta az orvosom, hogy nincs sok savam, csak a nyelőcső nem megfelelően működik. Kaptam ppi tablettát, nem éreztem, hogy használt volna, sőt ha bevettem, akkor savas iz volt a számba. Majd kaptam cerucalt, és mitiliumot. Sajnos nem vált be. Azt tudom, hogy a ppi-knek savcsökkentő hatása van. Azt szeretném megkérdezni, hogy a ppi-k segitenek  a nyelőcső motilitásának helyes működésének helyre állitásában? És ha igen, akkor meddig kell szedni? Vagy ha tudna valamit ajánlani, nagyon hálás lennék, mert már ez a sok kisérletezgetés kikészit idegileg, és a puffadás is nagyon zavar.

        Köszönöm a türelmér, és a válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a protonpumpa-gátló témában

        A reflux betegség nem okoz haspuffadást, így bár Önnek az endoszkópos kép alapján lehet reflux-betegsége, az a haspuffadásos panaszokat nem magyarázza. Ha nincs savas panasza, nincs értelme a savcsökkentők szedésének, ezek a nyelőcső motilitását nem befolyásolják (illetve a gyulladás megszüntetésével kissé javítják, de ettől fggetlenül tüneti terápiának számítanak). Véleményem szerint a savcsökkentőket ne szedje (főleg ha nem lát javulást szedésük melett). A haspuffadásnak több oka lehet: a két leggyakoribb a fokozott levegőnyelés illetve az emésztési zavar. Előbb a lassú, nyugodt, megfontol evéssel-ivással-beszéddel, a levegőnyelés tudatos kerülésével csökkenthető, utóbbi diétáva, probiotikumok használatával (Progastro825) illetve emésztést segítő szerek bevételével javítható (Mezym Forte, Neopampur)



        Kérdés: 2010-05-13 14:28:58; Megválaszolva: 2010. május 13., 14:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: