• Melyek a reflux tünetei?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Lehetséges-e refluxtól gombóc érzet a nyakam alsó részén, és ha igen, mitévő legyek? Plusz néha reggelenként gyomor fájdalom, az orvosom azt mondja, hogy nincs semmi bajom, mert a 24 órás ph vizsgalat is negatív lett, de akkor miért vannak ezek a tünetek, és a torkom is néha égni szokott. Ön szerint lehetséges-e hogy azért lett negatív a vizsgálat, mert a gép nem működött?

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux, tünet témában

        Gombócérzést okozhat gyomortartalom refluxatum a nyelőcsőben. A 24 órás pH-mérés csak a savas gyomornedv visszajutását tudja kimutatni. Ellenben  van, akinek úgynevezett volumen-refluxa van, és a panaszok ellenére a pH mérés negatív. (A másik gyakori hiba, hogy nem hagyják ki a savcsökkentő gyógyszereket és ezért negatív a vizsgálat eredménye). Javaslom, próba-terápiaként szedjen PPI típusú savcsökkentő szert kombinálva prokinetikummal (Domperidon, Cerucal). A prokinetikumok a a nyelőcsőmotilitást és záróizom-funkciót javítják.

        Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-05 20:27:29; Megválaszolva: 2011. augusztus 12., 15:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: