• Reflux gyógyszer szedésének időtartama

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szedhető-e huzamosabb ideig a reflux kezelésére felírt Nexium nevű gyógyszer? Nálam 2007. decemberében diagnosztizálták a refluxot, melyhez rekeszsérv is társul. Akkor 6 hónapra írták föl a Nexium nevű gyógyszert. A 6 hó letelte után a gyógyszer nélkül, panaszaim visszatértek, így azt a szakrendelésen ismét felírták 6 hónapra. Az általam olvasott szakirodalomban azonban 3 hónapos kúrákról írnak. Kérem szíves válaszukat meddig szedhető ez a gyógyszer, s mivel lehet hiányát "pótolni". Válaszukat előre is köszönöm, Mogyorósiné

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux témában

        Tisztelt Kérdező!

        A protonpumpa-gátló szerek (amilyen a Nexium is) huzamosabb, több éves használata során sem észleltek kóros elváltozásokat, így szedésüknek felső limitjéről nem tudunk. Reflux betegségben a rövid kúra is 6 hónap. Azonban ezek a szerek a gyomor savtermelését csökkentik, nem pedig a reflux lehetőségét akadályozzák meg. Emiatt tapasztalt visszaesést a gyógyszer elhagyását követően (bár a nyelőcső gyulladásának gyógyulásával általában javul a gyomor-nyelőcső közötti záróizom funkciója, ez még nem vezet teljes gyógyuláshoz).

        Ha a reflux hiatus herniához társul, még nehezebb az oki kezelés, hiszen a rekeszsérv okozta anatómiai változás tovább gyengíti az alsó nyelőcső-záróizom működését. Gyógyulás az életmódi tanácsoktól (gyakori, kis étkezés, szénsavas italok kerülése, ágyban fejvég megemelése, hasüri nyomás mérséklése testsúlycsökkentéssel) esetleg műtéttől várható.

        Dr. Plósz János gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-19 10:04:19; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 08:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: