• gombócérzés a torokban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktor úr! Kb. 2 hete idegentest érzés van a torkomban. Olyan, mintha lenne ott valami, amit nem tudok lenyelni. Szinte egész nap érzem, bár időnként pár órára elmúlik. Gyakran érzem száraznak a torkom és ezen nem segít, ha vizet iszom. Sokszor olyan, mintha össze lenne ragadva a torkom. Én arra gondoltam, hogy reflux és egy orvos ismerősöm is azt mondta, hogy szerinte is reflux, kaptam is tőle Pantoprazolt, amit 6-7 napig szedtem, de nem lett jobb, így abbahagytam. Nem nagyon van étvágyam, ha eszek, akkor is pár falat után tele vagyok és fogytam is 2 kg-t az elmúlt 2 hétben. Nem érzem, hogy jönne fel sav és a gombócérzés étkezéssel nem függ össze. Nem iszom sem alkoholt, sem kávét, sem szénsavasat. Néha érzek a szegycsont mögött nyomást és hónapokkal ezelőtt éreztem szívtáji égő érzést is, de ez most már nincs. Jelenleg külföldön vagyok, így nem nagyon tudok elmenni orvoshoz. Ön szerint ez reflux? Ki kellene jobban vizsgáltatnom? Vagy szedjem tovább a pantoprazolt és majd jobb lesz? Köszönöm szépen!

        Dr. Plósz János válasza a gombóc-érzés témában

        A gombóc-érzést stressz-betegségnek tartjuk, szervi okot ritkán találunk mögötte. Ha a nyálkahártya száraz, annak oka lehet lezajlott vírusfertőzés, amely elpusztíthatja a nyáktermelő kehelysejteket, ezek regenerálódása pár hetet igénybe vehet. Ezen kívül akár léguti allergia is állhat a panasz hátterében. Típusos refluxos tünet hiányában ennek oki szerepét kevésbé valószínűsíteném (ha mégis, akkor dupla dózisú, 3 hónapig tartó pantoprazole terápia jöhet szóba).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. szeptember 19., 21:06; Megválaszolva: 2017. szeptember 19., 21:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: