• LERD?!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor úr! 29 éves,rendszeresen mozgó, egészségesen étkező (DASH diéta),káros szenvedélyektől mentes nő vagyok.Március végén laborleletek alapján omacor3+ aktiferrin tablettát kaptam a háziorvostól,valamint a vérnyomás ingadozásaimra azt a tanácsot,hogy egyek fokhagymát,ha nem akarok gyógyszert szedni.Ekkor kezdődtek a panaszaim;nyugalomban is meglévő nehézlégzés(megrövidült, kapkodó belégzési),epegörcs,forró mellkasi fájdalom,jobb bordaív alá kisugárzó fájdalom.Olyan rosszul voltam,hogy alig keltem ki az ágyból.A háziorvos kinevetett,kérésre nézett hasi betap+ UH/szív UH-t,meghallgatta a tüdőmet,de minden rendben volt.Később több emésztőszervi panaszom is volt; puffadás, kemény has,feszülő belek,gyors teltségérzet,székrekedés,evészavar/étvágytalanság,étkezést követő köhécselés.Júniusig többször jártam nála,kicsikartam egy-két beutalót (rtg/allergológia= mind negatív). Panaszaim továbbra is fennálltak és stresszeltek;sőt egyéb felsőléguti tünetek is megjelentek- orrdugulás, garatcsorgás,nyák,térképnyelv, torokszárazság,rekedtség,alvászavar, émelygés,olyan hűvös savas érzés a torkomban/légcsövemben,mint mikor mentolos cukrot szopogatunk.Újra visszamentem nagy bánatára, és p** krkat (20mg*1/este) írt fel.1hétig szedtem, majd minden ételre/összetevőre allergiás lettem,annyira,hogy az SBO-n kötöttem ki, ahol javasolták,hogy ne szedjem.Megint visszamentem hozzá, hitetlenkedve quamatel 40mg*2-t írt.Szedem,de nem érzek változást- nem köti le eléggé a savam.Gasztroentre privát alapon megyek, mert Ő fölöslegesnek tartja- nekem meg nem mindegy,hogy milyen kárt okoz a sav!Sőt,a major tünetek hiánya mellett szerintem ez lehet valami egyéb tipusú GERD is,amit meg nem biztos hogy ugyanúgy kell kezelni, mint a simát".Ebben szeretnék Öntől tanácsot kérni;ha minden reflux diétás/alvásos/mozgásos/relaxálós szabályt betartok,a 3 hónapja tartó kezeletlen panaszoknál,mennyi esélyem lesz a gyógyulásra+legutiszövődmények elkerülésére(pl.asztma;még nem sípolok,de fulladok? Köszönöm

        Dr. Plósz János válasza a GERD témában

        A reflux-betegség hosszas (évek) fennállás alatt okoz szövődményeket, pár hónap alatt nem várható. Ha tényleg savas reflux áll a panaszok hátterében, dupla dózisú protonpumpa-gátló terápia javasolt, legalább 3 hónapig (ha a pantoprazoltól mellékhatások voltak, akkor más ilyen jellegű szer használata). E mellett megpróbálható prokinetikumok szedése (Cerucal vagy Domperidon) .


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. június 25., 03:58; Megválaszolva: 2017. június 28., 09:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó