• Reflux vagy COPD

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        38 éves vagyok , régóta dohányzom és elég sokat. Mostanában már lényegesen lecsökkentettem a napi elszívott cigaretta mennyiségét, 8-10 szálra. 2 éve észrevettem, hogy a légzésbevételem nem normális. Mintha nem tudnék elég levegőt venni. Elmentem egy tüdőgyógyászati vizsgálatra. Volt légzésfunkció vizsgálatom, ahol az értékek elfogadhatóak voltak. A tüdőgyógyász javasolta először , hogy gasztroenterológus is vizsgáljon meg. Reflux-ot diagnosztizáltak nálam, tükrözésem is volt. Ebben az évben, január környékén észrevettem ,hogy sűrűbben kell köhögnöm. Inkább száraz köhögés, mintha nem akarna felszakadni a váladék. Először azt hittem megfázás, de nem akar elmúlni. Néha minimális váladék is van, de nem tudom teljesen felköhögni, ezért nem tudtam a háziorvosnak sem megmondani , hogy milyen a váladék.Augusztusban voltam a szokásos éves tüdőszűrésen is. A háziorvosom meghallgatta mellkasom, mert néha fáj, de nem észlelt semmi különöset, a tüdőmet is meghallgatta és ott sem. A belégzés nehezített az esetemben, de mióta figyelem magam már ebben sem vagyok biztos. Úgy tűnik kilégzéskor több levegőm van. Olvastam a COPD nevű betegségről. Kértem ismételt légzésfunkció vizsgálatot, de csak májusra kaptam időpontot. Addig nem szeretnék várni. Nagyon meg vagyok ijedve. Nem tudom, hogy ezek a Reflux jelei vagy nagyobb baj van, mint a COPD. A copd jelei sztetoszkóppal hallhatóak lennének, mert a háziorvosom nem hallott semmit. Nem tudom kihez forduljak vagy mennyire sürgősen. Nem szeretném megvárni a májust a vizsgálattal. Kétségbe vagyok esve, családom van és nem szeretném elveszíteni őket. A refluxra szedett gyógyszerek nem használnak, igaz nem tudok ellenállni a "nem javasolt" ételeknek. Melyik betegség lehet az oka annak, hogy köhögök. Belégzéskor fáj a mellkasom és néha furcsán maró érzésem is van. Reflux vagy Copd gyanú. Kérem segítsen válaszával , adjon tanácsot. Köszönöm !!!

        Dr. Árki Ildikó válasza a köhögés témában

        Tisztelt Kérdező! Azt, hogy melyik betegség lehet az oka a köhögésének, az ismételt vizsgálatok fogják eldönteni.Még az is lehetséges, hogy nem "vagy" hanem "és". Vagyis a tünetek hátterében mindkét betegség egyidejű fennállása is lehetséges. Nemcsak COPD merül fel, hanem esetleg asthma is. A reflux és az asthma "összefüggnek", a reflux súlyosbítja a légúti tüneteket. Ugyanakkor a reflux okozhat köhögést,maró érzést. A refluxot fokozó ételek, italok száműzése pedig fontos, mert valóban hiába szedi a gyógyszert, ha közben a "tiltott" ételeket eszi. Remélem a nagy ijedtség hatására leszokott a dohányzásról. Amennyiben nem ijedt meg eléggé, és nem szokott le, akkor itt az ideje. Sokat javítana a jelenlegi és a későbbi állapoton. Ha májusnál előbb szeretne vizsgálatot, akkor magánrendelést lehet felkeresni, ott gyorsabban kap időpontot. Mielőbbi "reflux diétára" rászokást, dohányzásról leszokást,valamint gyógyulást kívánok!


        Dr. Árki Ildikó
        Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Árki Ildikó

        Kérdés: 2013. április 06., 10:10; Megválaszolva: 2013. április 07., 00:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: