• Reflux - a gyógyszer nem használ

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Már több éve megállapították nálam a reflux betegséget. Kétszer volt gyomortükrözésem, ami kimutatta, hogy refluxom van. Most jelenleg is szedem a Refluxon gyógyszert, de nem használ. Állandóan fáj a gyomrom, fel vagyok püffedve, állandóan böfögök, de nem érzem, hogy a sav most feljönne és marna. Kérdésem: mit tegyek? Újból menjek el tükrözésre, vagy milyen gyógyszert szedjek, ami elmulasztaná ezt a kellemetlen érzést?

        WEBBeteg szakértő válasza a reflux, gyógyszer, kezelés témában

        Az említett panaszok nem feltétlenül reflux betegségre utalnak, sokkal inkább fokozott levegőnyelés, aerophagia idézheti őket elő. Az emberek jelentős része stressz-szituációban hajlamos evés-ivás, beszéd közben nagy mennyiségű levegőt lenyelni, mely felhasi puffadást, fokozott böfögést eredményez (a gyomorban nem képződnek gázok, kivéve ha szénsavas italokat fogyasztunk).

        Leírása alapján a gyógyszer hat, mert nincs savas felmaródása (a Refluxon csak a savtermelést csökkenti, más hatása nincs), de a panaszok megoldása így nehezebb lesz, mert nem gyógyszeres terápiát igényel. Megoldás attól várható, ha tudatosan sikerül odafigyelni arra, hogy evés-ivás, beszéd közben minél kevesebb levegőt nyeljen. Ennek alapvető követeleménye a nyugodt, lassú, rendszeres ülve történő étkezés, ugyanígy a folyadékfogyasztás is.

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János  gastroenterológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-14 11:15:55; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 09:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: