• Barett oesophagus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Plósz Doktor Úr! Most voltam gyomortükrözésen.A lényeget leirom. A hámátmenet 36 cm-nél van, nem lobos, a rekesz 40 cm-nél van, nem zár. A hámátmenet fölé két lánngnyelvszerű, 3-5 mm-es metaplasitcus terület nyúlik, innét mintavétel történt. A szövetminta pedig ma érkezett meg: A szövetminta viszgálata kapcsán kiszélesedett papillomatosus többrétegű laphám látszik, melyhez kapcsolódóan kehelysejtes metaplasia jeleit mutató hám fragmentum is kapcsolódik, melynek környezetében chronicus lobsejtes beszürődés azonositható. Eléggé el vagyok keseredve, mivel nagyon refluxos vagyok. Ennek a leletnek alapján mit javasol, műtétet? Van még esélyem meggyógyulni? tud esetleg valami más gyógymódot, amely a Barett nyelőcsövet gyógyitja? Én olvastam az egyik egészségügyi portálon, hogy Amerikában Arizonában egy gasztr. kutató orvos kifejlesztett egy eljárást, amivel a Barett nyelőcsöben szenvedők 98 %-a meggyógyult. Hát jó lenne ilyen helyre kijutni! Várom válaszát!

        Dr. Plósz János válasza a Barett-oesophagus témában

        A szövettani lelet alapján dysplasia még nincs jelen, így műtét kötelező jelleggel nem jön szóba. Azonban ha komoly refluxos panaszai vannak, akkor érdemes antireflux-műtéten elgondolkodni, a megelőző részletes vizsgálatokat végigcsinálni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. december 13., 18:56; Megválaszolva: 2011. december 15., 20:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: