• Allergiás fekélybetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nyombél fekélyem alakult ki ami kipufogó füst belégzésekor fokozttan fájdalommal illetve hasmanéssel jár. Természetesen az ételek is hatással vannak rá pl. már kenyeret sem tudok enni mert az is ezt váltja ki illetőleg az utóbbi időben étkezéstől függetlenül szukralfát tartalmú gyógyszerek szedése melett is fennáll a jelenség, (némiképp enyhült). Savtúltengésem nincs illetve a savmegkötők szedése is fokozza a negatív hatást. Mindezek melett a betegség különösebb kiváltó ok nélkül is időszakosan súlyosbodik és enyhül. A fekélybetegség kapcsolatban áll a kipufogó füstre való allergiával mivel a kipufogó füst drasztikusan fokozza a negatív hatásokat illetve allergiás gyógyszer (Histisynt) szedése némiképp enyhíti az ilyen betegségekre adható savmegkötő szukrofál tartalmú illetve allergiás gyógyszerek széles skáláját kipróbáltam de jelenleg egyik sem hat érzékelhetően illetve a savmegkötők kifelyezetten károsan. Tudna e javasolni számomra ezektől eltérő hatásmechanizmusú gyógyszert ami gyógyítja a fekélybetegséget vagy (segíti az öngyógyulást)? Mivel a betegség már 3 éve fennáll ezért tudom, hogy az említett gyógyszerekkel nem meggyógyítható. Érdemes e műtéti úton megoldani a problémát illetve az esetleges műtét után körültekintő életmód és táplálkozás mellett számítani lehet e a betegség kiújulására? Ezeken felül tudna e tanácsolni valami hattékony gyógymódot a probléma kezelésére?

        Dr. Plósz János válasza a nyombélfekély témában

        A gyomor illetve nyombélfekély kialakulásának elengedhetetlen feltétele a gyomorsav jelenléte, így ezen betegségek a savcsökkentő kezelés mellett gyógyulnak (a korábban használt műtéti megoldások is a savcsökkentést célozták). Panaszai eredete inkább funkcionális lehet (motilitás illetve beidegzési zavar). Panaszainak megoldása a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, rendszeres testmozgás, esetleg Iberogast cseppek használata jöhet szóba.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2011. december 05., 18:34; Megválaszolva: 2011. december 06., 14:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: