• Barret metaplasia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webbeteg!! Az utóbbi időben gyomortükrözésen estem át, az alábbi eredménnyel: I. Antrum – enyhe,idült lobosodás jeleit mutató antrum nyálkahártya részleteket látni. Malignitás nincsen. Helibacter pylori bakt. negatív. II. Corpus - enyhe,idült antrum gastritis. Helibacter pylori bakt. negatív. III. Nyelőcső – Kiszélesedett, bővérű, el nem szarusodó laphámrészletek mellett, kifejezett, idült lobosodás jeleit mutató tonsillaris hámmal fedett, néhány mirigylument is tartalmazó nyálkahártya részlet látható. A felszínén gócokban laphámmal fedett területek is mutatkoznak. Malignitás nincsen. Elvétve eosinophil granulocytákat is láttunk. A kép megfelel a Barret-metaplasiának. Az orvos olyasmit mondott, hogy 3 évente kell kontroll tükrözést végrehajtani, mert előfordulhat, hogy 40 éves koromra kialakul egy tumor. Mit tehetek ez ellen? Szedjem a savlekötőt, az segíthet?? Köszönöm válaszát!

        Dr. Szigeti Nóra válasza a Barret nyelőcső témában

        Kedves Kérdező! A leletben nem látok intestinalis metaplasiát, ami a Barrett-nyelőcső diagnosztikus kritériumai között szerepel, valamint dysplasiát (a sejtek kóros irányú elfajulását) sem, ami a daganat kialakulására jelentősebben hajlamosítana. Érdemes három évente kontrollra járni, de a dysplasia nélküli esetekben a daganat kockázata csak kicsit emelkedett. A protonpumpagátló kezelés fontos a kezelésben.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2011. november 21., 16:59; Megválaszolva: 2011. november 23., 08:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: