• Idegi probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A férjem eléggé ideges, ingerült típus, nem lehet kiszámítani, mikor milyen helyzetben hogyan reagál bizonyos felvetésekre, kérdésekre, élethelyzetekre. Eléggé ingerülten és keményen leteremti a másikat, úgy, hogy észre sem veszi, hogy a másiknak is vannak érzései. Olyan apróságokon kiakad, amit az emberek többsége normálisan megbeszél a másikkal és korrekt módon elismeri az igazát, vagy a nem igazát. Amikor jó passzban van, viccesen elismeri, hogy neki akkor is igaza van, amikor nincs és szeretetet tanúsít irántunk. Többször említettem neki, hogy ez nem normális dolog és orvoshoz kéne fordulni, de hallani sem akar róla. Ő szerinte én idegesítem fel. Ezzel a magatartásával tönkre teszi a családi életünket.1 fiunk van,19 éves. Sokszor ő sem tudja, hogy merjen-e valamit kérdezni az apjától, vagy elmondani neki. Én úgy gondolom az sem normális emberi magatartás, hogy valaki meg bírja állni, hogy a párjával együtt fekszik és kel 1- 2 hétig, 1-2 hónapig nem szól hozzá, csak ha nagyon muszáj. Néha nem tudom eldönteni, hogy az uralkodási vágytól ilyen (vezető beosztásban dolgozik), vagy szervi probléma állhat a dolog mögött. Sokféle magatartásformát kipróbáltam, hogyan reagáljam le a történéseket, de nem vezetett eredményre. Ha ő bánt meg engem és szóvá teszem, akkor is ő van megsértődve, ha én viselkedek úgy mint ő, az neki nem esik jól és szóvá teszi. A házasságunk elején is ilyen volt, csak ritkábban és tudott bocsánatot kérni. Kérdésem: Ez a magatartásmód emberei rossz tulajdonság, vagy szervi problémára is utalhat?

        Dr. Veress Dóra válasza a agresszió, ingerlékenység témában

        Kedves Kérdező! Ez inkább emberi tulajdonság, személyiség kérdése, de a mindennapi stressz sokat ronthat rajta. Érdemes lenne elbeszélgetnie a férjével arról, hogy Önöknek ez a viselkedés nem jó, és tenni kellene ellene valamit. A lehetőségek közt szerepel a pár- és családterápia, illetve neki az agressziókontroll. Amennyiben a magatartásán a stressz jelei ütköznek ki, akkor relaxáció, jóga, vagy valamilyen feszültség levezető sport lenne ajánlatos neki.


        Kérdés: 2011. szeptember 12., 11:16; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 21:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: