• Bipoláris zavar vagy depresszió?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszteletem! Férjem mostoha húgát érinti a kérdésem...Most 24 éves, skizofréniát "diagnosztizáltak" nála pár éve, de mivel Szerbiában élünk, nem igazán bízunk egyes orvosok véleményében...részletezhetném, hogy miért, de nagyon hosszú lenne a kérdés! Szóval, amikor a szülei elváltak és az apja összeházasodott a párom anyjával, a lány nagyon kiborult...először magába fordult, egész nap a szobájában feküdt és cigizett, nem csinált semmit...idővel elfajultak a dolgok, egyik nap azt képzelte, hogy a nevelő anyja meg akarja mérgezni, és elment a rendőrségre, valamint azt gondolta, hogy bekamerázta a házat. Amikor ez kiderült, az apja elvitte rögtön a pszichiátriára és ott szinte minden vizsgálat nélkül megállapította az orvos, hogy ez skizofrénia, mivel az édesanyja is valószínűleg skizofrén, de ki kellett töltenie valami tesztet a betegséggel kapcsolatban, és az orvos szerint azt tökéletesen kitöltötte, szóval az alapján nem skizofrén...ettől függetlenül mégis azt diagnosztizálta nála, és azóta is annyiban van hagyva az ügy! A lány szed valamilyen gyógyszereket, és azóta nincs semmiféle tünete, teljesen normálisan viselkedik, azon kívül, hogy nem érdekli semmi, képes mai napig a sötét szobában ülni szinte egész nap és cigizni...az eset óta már élettársa van, és külön háztartásban élnek a szülőktől, nagyon szeretnének kisbabát...és én nagyon sajnálom őt, mivel mindenki azt mondja neki, hogy nem lehet, mondjon le róla és kész, nem is igazán foglalkoznak a dologgal...Szóval, az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint érdemes lenne-e elvinni külföldre komolyabb kivizsgálásra? Mivel, én laikusként amiket olvasgattam a neten, ez a tünet együttes ugyanúgy bipoláris zavarra is utalhat, és talán sok másra is még...?! Vagy elég az egy diagnózis felállításához, hogy az édesanyja is skizofréniában szenved?(Bár ebben sem lennék teljesen biztos...) Remélem tud segíteni valamennyit így látatlanban is! Nagyon szépen köszönöm a választ előre is! Üdvözlettel: Holló Katalin

        Dr. Veress Dóra válasza a skizofrénia témában

        Kedves Katalin! A megfigyeltetéses és mérgeztetéses téveseszmék inkább pszichotikus állapotra utalnak, semmint hangulati betegségre. Ha az ismerőse édesanyja skizofrén volt, akkor a lány is örökölhette a betegséget, de nem garantált, hogy ugyanabban a betegségben szenvednek mindketten. Egy alapos kivizsgálás jó lenne, ha van rá lehetőség. Pszichológiai tesztekkel, illetve az egyéni és családi kórtörténet részletes áttekintésével valószínűsíthető a tényleges probléma, noha az sem zárható ki, hogy a későbbiekben változik a betegség és más irányba halad tovább.


        Kérdés: 2011. augusztus 20., 20:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 00:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: