• Hiperaktív felnőtt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A fiamnál és nálam is a tünet eggyüteseket fedeztem fel az utobbi időben a hiperaktivitással kapcsolatban.Próbálom lassan kezelni de az eredményesség tekintetében nem vagyok türelmetlen:hogyan tudnám tudatosan kezelni a helyzetet?

        Dr. Veress Dóra válasza a ADHD, hiperaktivitás, felnőtt témában

        Kedves Kérdező! A hiperaktív gyermekek 60% felnőtt korukban is mutatja a betegség tüneteit. A felnőttkori hiperaktivitásra jellemző a koncentrálási képtelenség, a szervezetlenség, a gyakori munkahelyváltás, az ingerlékenység, robbanékonyság, agresszivitás. Gyakoriak még a hangulatingadozások, a depresszió, a szorongás is. Vizsgálatok szerint azok a gyógyszerek, melyek hatékonyak a gyerekeknél, a felnőtteknél is csökkentik a tüneteket. Ezen kívül javasolt a kognitív viselkedésterápia igénybevétele is. A kezelések hatékonyabbak, ha a házastársat és a családot is bevonják a pszichoterápiás ülésekbe. A mindennapi életben a szétszórtság és figyelmetlenség csökkentésére használjon kis jegyzetfüzetet, amibe feljegyezheti a legfontosabb időpontokat, programokat. Reggel írja fel, hogy miket kell aznap elintéznie, és ragaszkodjon az aznapi feladatok véghezvitelhez. Próbálja csökkenteni az olyan zavaró tényezőket az életében, melyek elterelik a figyelmét. Kapcsolja ki a zenét, rádiót, tévét, ha fontos dolga akad. Ha robbanékony, akkor tréningelje magát arra, hogy 10-ig elszámol minden olyan helyzetben, ahol érzi, hogy reflexből, durván reagálna. Hosszabb távon a relaxáció, meditáció, jóga tudja csökkenteni az indulatos viselkedést. A felesleges energiák levezetésére hasznos lehet, ha valamilyen sporttevékenységbe kezd!


        Kérdés: 2011. augusztus 10., 19:06; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 21:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: