• Mit lehet tenni??

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözletem! Kérdésem félig -meddig betegjogot érintő talán.Egy közeli ismerősöm családjában a lánya pszichés zavarban szenved.A diagnózist sajnos nem tudom,de magában beszél gyakran /kizárólag otthon/ és hangokat hall a fejében...A beteg gyógyszereket nem szed ha felír az orvos a számára.Azzal tisztában van olykor hogy beteg,de kórházba/pszichiátriai osztályra nem hajlandó menni.A javulása érdekében nem történik semmi,de hónapról hónapra rosszabbodik a helyzet,dührohamai vannak,senkire nem hallgat,nincsenek társas kapcsolatai,az emberek többségére utálattal tekint,lakásukban gyakorlatilag mindent összetört,de az édesanya tehetetlen,nem tud rá hatni,beszélni vele,viszont szégyentől tart egyrészt ha a hatóságokhoz fordulna,másrészt anyaként se képes a gyerekét pszichiátriára küldeni annak akarata ellenére,mivel korábban rendkívül megviselte a lányt amikor osztályra került. A kérdésem hogy kezelhető-e ilyesmi elzárás nélkül,egyáltalán mit lehet kezdeni a lányával,ha az nem hajlandó kezeltetni magát?Várja meg az ember ameddig komolyabb baj vagy tragédia nem történik?

        Dr. Veress Dóra válasza a kényszergyógykezelés témában

        Kedves Kérdező! A pszichiátriai betegeknél gyakran előfordul, hogy nincs betegség belátásuk, vagyos nem tartják magukat betegnek, nem akarnak gyógyszert szedni és kórházba feküdni. Ilyenkor a környezetben élőknek kell felelősen gondolkodniuk, és ha arra szükség van, mert a beteg ön- vagy közveszélyes, akkor értesíteni kell a háziorvost vagy kihívni az ügyeletes orvost, és annak segítségével kell mentőt hívni. Ha úgy adódik, akkor a mentők hívhatók egyenesen is, nem kell más orvosra várni. Az ismerőse édesanyja téved, ha azt hiszi, hogy ezzel tesz jót a lányának, ha hagyja tombolni, és törni-zúzni. Nem attól lesz valaki jó anya, hogy nem avatkozik be a gyermeke viselkedésébe, hanem ha hozzásegíti a megfelelő orvosi ellátáshoz. A kórházba szállítást követően bíró és igazságügyi elmeszakértő döt arról, hogy szükséges-e a kényszergyógykezelés. A gyógyszerek beállítása alatt kórházban kell maradni, majd rendszeresen orvosi ellenőrzésre járni.


        Kérdés: 2011. július 29., 23:11; Megválaszolva: 2011. július 31., 23:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: