• Tanács

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Kérdésem a következő lenne: 32 éves vagyok,van egy 5 éves lányom,Luca,akit egyedül nevelek. Édesanyjával 9 hónapja határoztuk el,hogy elválunk.Luca velem maradt, mivel hozzám jobban kötődik így egyértelmű volt a döntés ezzel kapcsolatban.Édesanyjával jó kapcsolatot ápolunk,Lucát rendszeresen látogatja,elviszi,törődik vele.Kérdésem az volna,hogy érdemes lenne,vagy el kellene-e vinnem pszichológushoz Lucát ahhoz,hogy személyisége úgymond normálisan fejlődjön tovább?A viselkedése látszólag nem változott meg,jó,kezelhető,kedves,jó étvágyú gyerek.Igaz nem az a "cserfes rosszcsont" mint amikor még együtt volt a család,de nyilvánvaló,hogy valahogy neki is fel kell dolgoznia ezt a válást.Az oviban az óvónőket többször kérdeztem,van-e valami kirívó eset,mely arra utalna,hogy valami nincs rendben vele,de ők sem tudtak semmi említésre méltót mondani,bár ők nyilván nem pszichológusok,viszont minden nap gyerekekkel foglalkoznak.Volt azonban némi alvászavara(azt hiszem pavor nocturnus) ami 2 hétig minden nap jelentkezett,de voltunk kineziológusnál,és ez a probléma megoldódni látszik.Nem tudom,hogy ez az alvászavar esetleg nem ide vezethető-e vissza?Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Veress Dóra válasza a válás témában

        Kedves Apuka! Én azt gondolom, hogy Luca ön mellett a legjobb kezekben van! Ha valakire ennyire figyelnek, akkor nem fogja a szétköltözésük sem nagyon megviselni őt. Mivel a leírásából az derül ki, hogy Lucával minden rendben van, ezért én nem gondolom, hogy pszichológushoz kellene vinni. Az óvonők véleményében is nyugodtan megbízhat, mivel elég sok gyermeket láttak már és felismerik, ha valami nincs rendben a kicsivel. Törekedjenek továbbra is a kiegyensúlyozott életre, a rendszerességre, maradjanak meg a találkozások az édesanyával, és vigyázzon arra, hogy Luca előtt ne "szidja" az édesanyját. Teremtsen alkalmat arra, hogy ha a kislányának kérdése van, akkor azt feltehesse és hangsúlyozza azt neki, hogy nem miatta történtek így a dolgok, nem ő tehet az Önök közti konfliktusokról. Ha a kicsi nem akar erről beszélni, akkor nem kell erőltetni, de a lehetőséget meg kell neki adni, hogy kérdezhessen!


        Kérdés: 2011. július 10., 09:16; Megválaszolva: 2011. július 12., 22:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: