• Milyen gyógyszer

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szellemileg leépülő skizofrén betegnek milyen gyógyszer javasolt.Jelenleg Olanzapin 5mg tablettát szedünk,de az van ráírva,hogy szellemileg leépülő idős betegeknél súlyos következményei lehetnek és sajnos az anyukámnál ezt tapasztaljuk.Mi a megoldás? Előre is köszönöm a választ. 2011-06-29 09:51 Kedves Kérdező! Sajnos írásából nem derül ki, hogy eddig milyen antipszichotikumokat próbáltak ki és miért ezt választották végül, valamint az édesanyja jelenlegi tüneteit sem említi, ezért csak általánosságokat tudok mondani. Ebben az esetben lehetőségként felmerül, hogy a már jól bevált gyógyszeren nem változtatnak, csak a zavaró mellékhatást szüntetik meg valamilyen más készítménnyel, vagy csökkentik a dózisát és ettől várják a mellékhatások megszűntét. Egy harmadik lehetőség, hogy lecserélik az olanzapint valami másra, mit még nem próbáltak. MIvel a kezelőorvosuk ismeri leginkább az édesanyját a betegség minden tünetével és lezajlásával együtt, ezért javaslom, hogy keressék fel őt és beszéljék meg vele a további lehetőségeket. 2011-06-30 12:41 Üdvözlettel: Dr. Veress Dóra, általános orvos, pszichiáter szakorvos-jelölt Bocsi,de nem tudom,hogy lehetett volna kiegésziteni a kérdésem,ezért így írok. Természetesen konzultálunka kezelő orvossal,aki jelenleg szabadságon van,de mi más szakember véleményére is kíváncsiak vagyunk. Kéthetente kaptunk RISPERDAL CONSTA injekciót ,de mivel ennek mellékhatása komoly mozgás korlátozással járt,ezért kértük az orvost,hogy injekció helyett adjon gyógyszert.No ekkor kaptuk a Olanzapin tablettát,amire az van írva,hogy szellemileg leépülő betegeknél (mamikánál ez van)súlyos következményei lehetnek.A kérdésem az volt,hogy ha ennek a gyógyszernek ilyen hatása van,akkor melyik gyógyszer lenne neki jó. Köszönöm az előző választ is és előre köszönöm az erre adott választ is.

        Dr. Veress Dóra válasza a skizofrénia, demencia, antipszichotikum témában

        Kedves Kérdező! Szellemileg hanyatló skizofrén időseknél nagyon nehéz a gyógyszerezés. A réggebi antipszichotikumoknak nagyon sok mellékhatásuk van, az újabbak közül is csak 3 ajánlott. Ezek a risperidone, olanzapine és a quetiapine. A risperidon a legjobb választás a 3 közül, de sokaknál komoly mozgásszervi mellékhatásokat okoz, valószínűleg a nagymamájuk is ilyet tapasztalt. A quetiapine erős szedáló hatással bír, a beteg aluszákonyabb, tompább lesz, így orvosuk a köztes megoldást választotta az olanzapinnel. Fontos tudni, hogy az időseknek más az anyagcseréjük, így a gyógyszerek vérszintje magasabb és a hatásuk is tovább tart, mint fiatalabbaknál. Ezért nem javasolt nekik antipszichotikumot adni, de vannak olyan esetek, amikor ez elkerülhetetlen. Az Önök esete ilyen, így a haszon és a káros következmények mérlegelésével kell eldönteni, hogy milyen és mennyi gyógyszert kapjon a nagymamájuk. Az antipszichotikumok szedésével ugyan kiszolgáltatottabb lesz a kardiovaszkuláris betegségekkel szemben, de rendszeres ellenőrzés mellett, jó családi háttérrel ez a kockázat csökkenthető annyira, hogy ne haladja meg az átlag idős populáció veszélyeztetettségét.


        Kérdés: 2011. június 30., 13:38; Megválaszolva: 2011. július 01., 23:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: