• Mit tegyek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Én egy 18 éves lány vagyok.Nem éppen jó anyagi helyzetben élünk.Nem is éltünk soha.Ezt mind csak azért írom le, mert amit tenni szeretnék ezért elég nehézkes. Édesapám egész életemben agresszív volt.Ritkán csattant el a keze ez tény ,de a megfélemlítés elég sok eszközét használja.és már úgy érzem nincs hozzá lelki erőm ,hogy tovább hallgassam.Most érettségizem és elmondtam neki ,hogy milyen eredményeket értem el az érettségin lenne 3,4,4,4,5.Ezekre ő azt mondta ,hogy egy nagy kalap ....nem is írnám le inkább ,ordított velem és gyűlölet volt a szemében .Nem pakoltam el a csöpögtetőből és ezért elhordott mindennek aminek csak tudott eddig kitakarítottam az egész lakást,rendszeresen vásárolok és rendszeresen járok a húgomért az iskolába.egyszerűen már egy nagy semminek érzem magam .Egész életemet így éltem h félnem kellett hazajönni ,mert tudtam hogy valamit megint kitalál amiért belém köthet.És nem csak velem csinálja ezt.Édesanyámmal, húgommal és bárkivel akivel csak találkozik. Szeretnék elmenni itthonról ,de nem tudok mit tenni. Sajnos mindent nem tudok leírni amivel bántott.De úgy éreztem valakivel aki kívülálló meg kell beszéljem.Kérem segítsen adjon tanácsot mit tegyek.

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Levélíró! Megértem a helyzetedet, nagyon nehéz lehet egy ilyen apa mellett erősnek, magabiztosnak lenni. Mivel apukádat megváltoztatni nem tudod, ezért csak magadban tudsz azon változtatni, hogy hogyan fogod fel a veled történteket. Próbáld meg magad függetleníteni az ő véleményétől! Immáron felnőtt vagy, jogod van a saját véleményedhez. Jó jegyekkel zártad idáig az érettségit, az, hogy ő mást gondol, az az ő baja, ez csak az ő gondolkodási rendszerét tükrözi. Nem kell vitatkoznod sem, egyszerűen csak ne vedd fel, amit mond. Amikor azt mondja, hogy egy nagy kalap szar, akkor legyen ez a válaszod: „sajnálom, hogy így gondolod, én más véleményen vagyok” És pont, itt vége, ne menj bele vitába, nem kell győzködnöd aput, úgyse fogod tudni meggyőzni, ha eddig nem tudtad. Apád a megfélemlítő játszmát játsza, és egy ilyen játszma addig működik, amíg van kit megfélemlíteni. Ha nem félsz tőle, értelmét veszti a viselkedése. Ritkán csattan el a keze, úgyhogy nagy bajod nem történhet, ha bátor és határozott maradsz. Hagy dühöngjön csak, ne hagyd, hogy ezzel megfélemlítsen. Alakítsd ki a saját véleményedet (magadról, a világról, az emberekről), és ne hagyd, hogy apád befolyásoljon téged. Ha pedig ő más véleménye van, csak kövesd a fenti sémát. Fogadd el, hogy ő úgy gondolja, jelezd, hogy te más véleményen vagy, de ne akard meggyőzni, abból úgy is csak végeláthatatlan vita kerekedne! Ha pedig elbizonytalanodnál, ide bármikor írhatsz;) Hajrá, csak ügyesen;)


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2011. május 25., 09:03; Megválaszolva: 2011. május 27., 11:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: