• Pszichés köhögés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor úr /Doktornő! 6 éves keresztlányom mostanában elkezdett köhögni, köszörülni a torkát. Az orvos szerint (és szerintem is- pedagógus vagyok) egyértelműen pszichés okai vannak (semmi szervi okot nem találtak). Ő maga is bevallottan direkt csinálja, erőlteti, ha rászólnak, annál jobban. Ehhez hozzájárulnak még olyan, az én megítélésem szerint nem normális viselkedésformák, mint az agresszió, kiabálás, hiperaktivitás, érzelmi zsarolás, túlzott ellenszegülés a szülőknek, stb... az lenne a kérdésem, hogy mi lenne a helyes? Hagyni, hátha elmúlik magától, esetleg orvoshoz fordulni? Mi okozhatja ezt a viselkedést? Meddig tekinthető ez "normálisnak"? Az édesanyja most várja a második babát, lehet ennek köze a leírtakhoz? Válaszát előre is köszönöm!

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Keresztanyuka! Ez a torokköszörülés, bár így távolról nehéz volna megmondani, de akár kényszeres is lehet, a keresztlánya úgy érzi, mindenképpen meg kell köszörülnie a torkát, ha nem teheti, egyre feszültebben érzi magát. Nem szabad tiltani, mert ha ugyan meg is tudja tenni, hogy nem köszörüli a torkát, akkor máshol jelenik majd meg a tünet – tünetváltás következik be, amíg a probléma a gyökerénél nincsen kezelve. A legtöbb kényszeres tünet belső lelki feszültségre vezethető vissza, ennek a feszültségnek a jelei az agresszió, dacosság, ellentmondás is. Pontosan nehéz volna megmondani, hogy mi okozza a kislánynál ezt a belső feszültséget, a kistestvér érkezése is minden bizonnyal hozzájárul. Ami viszont biztos, a probléma gyökere a családi rendszerben keresendő, a gyermekek csak „tünethordozók”. Ha a családi rendszerben változik valami, akkor többnyire a panaszok maguktól megszűnnek. Ha a tünetek nem múlnak, érdemes felkeresni egy gyermekpszichológust, aki segít feltárni a probléma gyökerét. Minden jót kívánok! Üdvözlettel:


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2011. május 18., 14:00; Megválaszolva: 2011. május 19., 21:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: