• Intenziv

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Ur/Nö! Én a férjemmel kapcsolatban szeretnék egy két dolgot kérdezni:Röviden megprobálom leirni a történetét.4honappal ezelött ugy döntöttünk,hogy már nem vagyunk együtt boldogok ezért szétköltöztünk.Ugy tünik mégsem sikerült neki feldolgozni a dolgot,mert 1,5het öngyilkos lett.Szerencsére sikerült megmenteni az életét,de azt még nem lehet tudni milyen maradando károsodást szenvedett.1,5napig volt komában,ma már fizikailag jobban van.Már felül az ágyban,egyedül eszik...Engem inkább a lelki dolgok zavarnak.Sokszor ugy veszem észre rajta,hogy lesüllyedt egy gyerek szintjére.Ha olyan dolgokrol van szo,amiröl Ö nem akar beszélni,akkor becsukja a szemét,meg elfordul.Az egyik pillanatban még mosolyog,a másikban meg már nem lehet beszélni sem vele.Meg folyamatosan vakarodzik,olyan mintha zavarában tenné.Normális dolgok ezek?Vagy igy probálja feldolgozni azt,hogy mit tett?Arra sem emlékezett,hogy miért van ott a korházban,meg,hogy mit tett.A növérkék mondták meg neki.Azt szeretném még kérdezni,hogy ha én bizonytalan vagyok abban,hogy egyáltalán majd vissza szertnék-e hozzá menni,akkor is jol teszem,hogy bejárok hozzá?Nem akarom hitegetni,de azt se szeretném,ha feladná.Ugy érzem,hogy szüksége van rám,ahhoz,hogy gyogyulni akarjon.Köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a zavartság témában

        Tisztelt Kérdező!

        Két lehetőségre tudok gondolni látatlanban, hogy miért viselkedik a férje
        ilyen furcsán, zavartan a történtek után.

        Az egyik, hogy a válás körüli megterhelő események hatására férje idegileg
        összeroppant, és már az öngyilkossági kísérletét is egy tudatborult
        (pszichotikus) állapotban követte el. Ez esetben megfelelő pszichiátriai
        gyógyszeres kezeléssel, kellő türelemmel és kis szerencsével jó esély van
        a felépülésére.

        A másik lehetőség sajnos pesszimistább. Eszerint a férje az öngyilkosság,
        az ön által is írt kómás állapot során olyan idegrendszeri károsodásokat
        szenvedett el az agyi oxigénhiány miatt, ami most a zavartságot okozza.
        Gyógyulásra itt is van esély, de ehhez több kitartás és idő szükséges,
        továbbá sajnos maradványtünetek lehetőségével is számolni kell, bár
        biztató, hogy mint írja, már van előrelépés.

        Abban, hogy Önök maradjanak-e együtt, nem szeretnék állást foglalni, ehhez
        túl kevés információ áll rendelkezésre az előzményekről, amik a
        kapcsolatuk válságához vezetett. Azt azonban mindenképpen mérlegelje, hogy
        ez az ember még a halált is inkább választotta volna, minthogy Ön nélkül
        éljen, ez pedig nem az érzelemmentes elhidegülés jele részéről....

        Jó egészséget kívánva:  Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-30 21:17:53; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 09:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: