• Bipoláris affektív zavar - hogyan tovább?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        1986 óta kezelnek különféle pszichés problémákkal, 15-20 éve bipoláris aff. zavarral. Úgy érzem, egymagam el tudom viselni az ingadozásaimat, de zavar, hogy a férjem (2éve vagyunk házasok) is szemlélője ennek, nem is tud mit tenni ezzel a gonddal, pedig én előzőleg mindent - amit tudtam - elmondtam neki a betegségemről. Ma már diszharmóniában vagyunk egymással. Sajnos nagyon sok a kevert ill. a depressziós állapotom, nem akarok ezzel terhelni senkit sem. Nem tudom, mik a kilátásaim a jövőt illetően, ez a betegség tovább romlik, egyre jobban "elbutulok"? Egészséges emberek között idegennek érzem magam, betegtársi kapcsolatom sincs (igaz, csak 2004-ben költöztem ide) Hiányzik a kommunikáció, de képtelen vagyok kezdeményezni. Szeretném tudni, általában merre fejlődik ez a betegség. Előre is köszönöm a tájékoztatást. Tisztelettel : Kun Ilona

        Dr. Veress Dóra válasza a bipoláris hangulatzavar témában

        Kedves Ilona, A Bipoláris hangulatzavarról annyit tudunk, hogy minden harmadik ember esetében szűnnek meg a tünetek nyomtalanul, a többieknél a megfelelő gyógyszeres terápiával kontrollálható a betegség. Nagyon fontos, hogy megtalálják az önnek megfelelő gyógyszerkombinációt, hogy csökkentsék az epizódok számát és erősségét. Ezek mellett törekedni kell arra, hogy minél kiegyensúlyozottabb legyen az élete, mozogjon, táplálkozzon helyesen, és a legfontosabb, hogy kellő és állandó mennyiséget aludjon! Ha sikerül beállítani a jó gyógyszerelést és elkerüli azokat a tényezőket, amik provokálják az epizódok kiújulását, akkor szinte tünetmentessé lehet válni. Az alkohol és drogfogyasztás szintén rontja a tünetmentesség esélyeit. A párja már több, mint két éve ismeri Önt és látta az esküvőjük előtt is, hogy milyen is ez a betegség. Amikor megkérte a kezét, akkor tudnia kellett, hogy nehéz fába vágta a fejszéjét, és hogy Önnek tartós segítségre van/lesz szüksége. Javaslom, hogy beszélgessenek többet a benne felmerülő kérdésekről, problémákról, lehet, hogy azt hiszi, hogy nem tud Önnek eleget segíteni, hogy kudarcot vallott. Értesse meg vele, hogy a hangulatingadozások a betegség velejárói, és nem vele vagy ez iránta táplált érzéseivel van baj. Csináljanak közös programokat, élvezzék azokat a napokat, heteket, amikor együtt tudnak lenni, így talán a nehezebb időszakokat is könnyebb elviselni!


        Kérdés: 2011. március 26., 15:15; Megválaszolva: 2011. március 28., 21:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: