• alkoholizmus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        kedves doktorno! vegso elkeseredesemben fordulok onhoz. mara mar sajnos a problema kezelhetettlen lett, edesanyam sajnos mar atlepte az alkol fuggo kategoriat sajnos alkolista lett. en 1500 km re kerultem a csaladtol igy nehez minden pillanatban kontrollare, edesanyam sajnos nem kepes tudomasul venni a problemajarol es amikor felvetettem vettetuk neki, hogy mindenkinek jobb lenne ha ha valamilyen kezelest kezdene, de o azt allitja semmi baja nincs es lassan lassan az egesz csalad ra megy. sajnos a hazi orvosa sem partner a segitsegben , a mulkor szabalyosan kinevetet, szivem szerint feljelentenem de nics kapacitasom ilyen tavolsagokrol meg ezzel is foglalkozni, a kerdesem az lenne, hogy hogyan tudnank segiteni edesanyamnak vagy hova tudnank fordulni ha o nem akarja de mi igen. koszonom szepen a valaszt

        Dr. Veress Dóra válasza a alkoholizmus témában

        Kedves Kérdező! Az alkoholbetegekkel az a legnagyobb probléma, hogy nem fogadják el, hogy problémájuk lenne. Azt hiszik, hogy senki sem veszi észre, hogy ők isznak és kézben tudják tartani a szenvedélyüket. Sajnos akarata ellenére senkit sem lehet kezelni. Ha még sikerülne is az édesanyját egy elvonóra rábeszélni, semmi biztosíték nincs rá, hogy nem fogja folyatni az ivást amint kikerül onnan. A jelen helyzetben a legfontosabb, hogy a család ne forduljon el tőle, mert ha magára marad, csak romlanak a tünetek. Megpróbálhatnak beszélni vele, szórólapokat adni neki, elkísérni egy AA gyűlésre, ha van ilyen a közelben, mindezt annak reményében, hogy belátja, hogy neki magának is segítségre van szüksége. Fontos lenne még kideríteni, hogy milyen okok vezettek az iváshoz? Lehet, hoyg az édesanyja magányos, egyedül van, unatkozik, túl stresszes a munkája vagy épp nincs mivel elfoglalni magát? Ezeknek az okoknak a megszűntetése is javíthat a helyzeten! Mnden jót kívánok!


        Kérdés: 2011. március 13., 14:27; Megválaszolva: 2011. április 27., 14:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: