• Üldözési mánia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! Problémám a következő. egyik rokonom üldözési mániában szenved, ami abban nyilvánul meg, hogy egy idő után egyik munkahelyén sem érzi jól magát. Elmondása szerint kollégái nem köszönnek, összesúgnak a háta mögött. Szerinte valaki vagy valakik olyan hamis pletykákat terjesztenek róla, ami miatt egy új munkahelyen is tudnak és a rosszakarói miatt terjesztett hírek adnak okot az új kollégáknak az utálatra és a tőle való elfordulásra. Pár éve új városba is költöztünk. Jelenleg olyan helyen dolgozik hogy a nap nagy részében nincs emberekkel- árut szállít. Kérdésem a következő: tudom, hogy ez betegség, de nem tudom, hogy mi módon tudnám rávenni, hogy orvos forduljon. Bennem megbízik, de ha erőszakosan akarom orvos vinni, akkor bennem sem bízna meg. Barátai nincsenek, társaságba nem járunk. Jót tenne-e neki, ha én szerveznék valamilyen társasági összejövetelt. Például kedves kollégámmal és az Ő párjával. Illetve próbáljam-e rávenni, hogy valamelyik úgymond ellenséges kollégáját és családját esetleg hívja meg hozzánk. Kérném tanácsát, mert félek hogy ez még rosszabbodni fog. Válaszát előre is köszönöm

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Kérdező! Valóban, a leírtak alapján a rokona kicsit paranoid természetű, amit nevezhetünk betegségnek. A jelenség mögött olyan gondolkodási torzítások bújnak meg, mint hogy „az emberekben nem lehet megbízni”, „az emberek rosszat akarnak”, stb. Ezek a gondolkodási hibák aztán a legkülönbözőbb helyzetekben tudnak problémákat okozni. Kitartó pszichoterápia segíteni tud abban, hogy ezeket a torzított gondolkodási mintákat átírjuk sokkal egészségesebb, helyzethez illeszkedőbb gondolatokra. Ezért érdemes volna a rokonát a pszichológusi segítség felé terelgetni, finoman. Hiszen bármilyen erőszakos orvoshoz vitel felkeltheti benne ismét a bizalmatlanságot, gyanakvást. Érdemes olyan tényezőket találni, amivel neki is gondjai vannak, ami neki is nehéz, amit ő is el tud fogadni, hogy jobb lenne, ha máshogy lenne – erre már lehet ajánlani neki a külső segítséget. Az e nehéz ezekben a gondolkodási mintákban, hogy sajnos hiába érik őt ellenkező tapasztalatok, amik azt bizonyítanák, hogy mégsem rosszindulatúak az emberek, ő az ellenkező tapasztalatokat egyszerűen nem fogadja be, egyfajta torzított szűrőn csak azok az információk jutnak el hozzá, amik megerősítik őt abbéli hitében, hogy vele tényleg mindenki csak rosszat akar tenni. Ezért az ilyen rendezvényeknek nem látom értelmét, nem fogják őt meggyőzni. Segíthet neki azzal, hogy felsorolja azokat a dolgokat, amik azt mutatják, hogy az adott személy igenis kedveli őt, vagy legalábbis pozitívan áll hozzá. Ezt az érvelést vagy el fogja tudni fogadni a rokona, vagy pedig pont az ellenezője, Önre is haragudni fog, amiért nem az ő pártján áll – ez a paranoia súlyosságától függ. Ezrét mindenképpen pszichológust javaslok! Amennyiben sikerül őt meggyőzni, abban is tudok segíteni, hogy a lakóhelyükhöz közel találjunk jó szakembert! Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2011. február 16., 09:35; Megválaszolva: 2011. február 21., 09:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: