• Aggresszió

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Sajnos kicsit tanácstalan vagyok a következő problémámmal kapcsolatban. A fiam 6 és fél éves, nagycsoportos óvodás. Az utóbbi két hétben többször is előfordult, hogy olyant mondott egy csoporttársának, hogy "megfojtalak, elvágom a torkodat, stb." Lobbanékony, hirtelen haragú de érzékeny gyerek és mivel hárman vannak a csorportban hasonló kvalitású fiúk, így elő-elő fordulnak surlódások közöttük. Ha valami nem úgy van ahogy ő akarja, akkor dúrva lesz, verekedős és makacs, feleselni is szokott. A csúnya beszéd sem áll tőle távol és a 3 és fél éves hugát is szokta "piszkálni". Általában jól elvannak de néha vissza kell fogni őket. Volna esetleg valami javaslata a fiam dúrvaságára és aggresszójára? Válaszát előre is köszönöm!

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Anyuka! A gyermekeknél jelentkező magatartás problémák legtöbbször egyfajta belső feszültségről tanúskodnak. A kisgyerekek nem tudják megfogalmazni, mit éreznek, még önmagukban sem tiszta, csak annyi, hogy valami nem jó. Ez a „valami nem jó” érzés belső feszültséghez vezet, ami aztán sokféleképp megnyilvánulhat, a gyermek temperamentumától függően. Van, aki ettől verekedős lesz, van, aki magába fordul, stb. Egyrészt segíteni tud neki abban, hogy kifejezze, ha valami nem jó. Mivel beszéld formájában még ez nehezen megy ebben az életkorban, sokkal hatékonyabb az érzések kifejezésére a játék, rajzolás, bábozás. Jelenjenek meg ott az indulatok, feszültségek. Emellett segítsen neki más módokat találni a feszültsége levezetésére. Mutasson neki más megoldásokat, alternatívákat, hogy megtanulja kezelni az indulatait. Mit lehet tenni, ha valami nem úgy van, ahogyan ő akarja, milyen más lehetőségek vannak a feleselés helyett. A gyermekek olyan megoldásokat, viselkedése mintákat használnak, amit ellesnek otthon, megtanulnak a kortársaiktól. Egészen addig használják ezeket, ameddig másra meg nem tanítjuk őket. Nyújtson neki alternatívákat, ahelyett hogy azt mondaná neki: „ezt ne csináld, azt ne csináld! Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2011. január 31., 13:08; Megválaszolva: 2011. február 02., 08:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: