• Kisebbségi komplexusom van, mit tehetek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Már egy jó ideje érzem magamon, hogy mikor megyek iskolába, vagy be a városba mindenki engem néz, és ettől nagyon stresszes leszek. Meg gyakran van mikor a suliban ezt azt szólnak nekem, mint a legutóbbi, hogy kiröhögtek, mert még nem volt barátnőm. Ilyenkor ez nagyon rosszul esik, és szinte óráig eltudok rágódni ezen, meg ez jár a fejembe. Meg még attól le tudok nagyon törni, hogy kinevetnek ettől szinte sírni tudnék, annyira megtud bántani.

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Kérdező! Megértelek, nem jó érzés, amikor rajtunk nevetnek. Valóban kisebbségi érzések, ingatagabb önbizalom állhat a hátterében az általad leírt dolgoknak. Ilyenkor mindent nagyon komolyan veszünk, még órákig rágódunk valamin, amin a többiek már rég túlléptek, már nem is emlékeznek, min nevettek. Az önbizalmad növelésére több lehetőség is van, az egyik legfontosabb, ha megtalálod, hogy vajon mi állhat az önbizalomhiányod hátterében, vajon hogyan alakulhatott ki. Ez már bizony önismeret, és itt elkelhet a személyes pszichológusi segítség is, hogy a nyomára akadj a probléma gyökerének. A pszichológus segíthet neked abban is, hogy miután meg van a probléma gyökere, közösen megoldást dolgozzatok ki arra, mit lehet tenni, hogyan lehet helyreállítani az önbizalmadat. Addig is állíts fel magadnak kisebb kihívásokat, kisebb feladatokat, amik nem nagyon nagy kihívások, de azért össze kell szedned magad hozzá! Hiszen az önbizalmat mi más építene, mint a kisebb sikerek? Úgyhogy kezd el gyűjtögetni a sikereidet. Írj is egy listát „Sikereim” címmel, avagy „Amire büszke vagyok”, és ide írj fel minden nap valamit,a mire büszke voltál aznap. Készíts egy másik listát is, amire összegyűjtöd az életed nagyobb sikereit, amikre büszke vagy. Ezek a listák legyenek mindig szem előtt, hogy emlékeztessenek az erősségeidre, pozitív tulajdonságaidra! Amennyiben személyesen is felkeresnél egy pszichológust (és azt gondolom, ez a leghatásosabb módja az önbizalom erősítésének), úgy abban is tudok segíteni, hogy megfelelő szakembert találjunk neked! Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2011. január 24., 16:40; Megválaszolva: 2011. január 28., 22:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: