• Stressz

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Abban szeretném kérni a segítségét, hogy a testvérem új munkahelyen kezdett el dolgozni, ahol a munkaköre nem kis stresszel jár. Amúgy is hajlamos arra, hogy könnyen felidegesítse magát, már fogyott is néhány kilót. Van- e olyan készítmény, amit tudna ajánlani vagy módszer, ami segítene? Előre is köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a stressz témában

        Tisztelt Kérdező!

        Egy új munkahely, és általában minden újdonság az életünkben megszokást igényel, ami bizony izgalommal, szorongással, stresszel jár. Új munkahelyen új feladatokat kell megismerni és megoldani, új kollégákat kell megszokni, és főként önmagunkat elfogadtatni velük. Ez bizony nem könnyű, de természetesnek nevezhető folyamat, kb 1 hónap alatt jó esetben lezajlik, "felvesszük a szükséges fordulatszámot". Ez idő alatt a szabadidő és a hétvégék kipihentető eltöltése, a család részéről a pozitív, támogató, a figyelmet a stresszes munkáról elterelő hozzáállás az igazi gyógyszer.

        Végig kell gondolni azt is, hogy ügyesebb, hatékonyabb munkaszervezéssel esetleg csökkenthető-e a napi stressz, nyugodtabbá tehető-e a munka elvégzése?

        Ha az Ön által említett probléma ezen már időben túlmutat, akkor sajnos felmerül, hogy nem túl nagy fába vágtuk-e a fejszénket a munkakör elfogadásakor...? Az Ön által írt fogyás a tartós stressz, feszült, szorongó állapot figyelmeztető jele. Érdemes lenne akár pszichológus szakember segítségével relaxációt, autogén tréninget tanulnia és alkalmaznia, mely segít levezetni a felhalmozott feszültséget. Ugyanilyen célzattal javaslom a rendszeres aktív testmozgást. A feszültség, a szorongás egyfajta levezetetlen és ezért károssá váló energia, a sport nagyon sokat javíthat ezen, sokkal kiegyensúlyozottabbá válik tőle a beteg.

        Ha mindezek nem segítenek, akkor felmerül feszültségoldó tabletták átmeneti szedése szakorvosi javaslat és receptfelírás alapján. Szándékosan hagytam azonban a végére ezt a lehetőséget, mert ezt nem szabad a probléma megoldásának tekinteni, maximum átmenti támogatásnak. Mindig azt mondom a betegeimnek is, a feszültségoldó tabletta önmagában nem old meg semmit!

        Ezek ugyanis a probléma valós okainak megoldását csak elodázzák, továbbá ez a látszatmegoldás hosszabb távon könnyen vezet gyógyszeres hozzászokáshoz.

        A tartós stressz a szervezetet láthatatlanul mérgezi, ha a beteg nem tud megbirkózni egyedül vagy segítséggel a munka jelentette terheléssel, akkor saját egészsége érdekében sajnos a munkahelyváltás (tudom, nem könnyű a mai világban...) lehetőségét is mérlegelni kell.

        Jó egészséget kívánva:

        Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-26 10:05:17; Megválaszolva: 2011. július 27., 16:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: