• Nyugtalanság

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szép napot Kívánok! Azt szeretném megkérdezni,hogy a 2 éves unokám, aki tökéletesen kiegyensúlyozott környezetbe él, nem érik attrocitások mivel az anyuka gyesen van vele. Kicsi korától kezdve rosszul alszik, abba reménykedtünk, hogy ahogy nő jobb lesz. Sajnos most is állandóan nyugtalanul alszik, óránként felébred sír, de ha nem ébred fel akkor is sokat sír álmában. Nem tudjuk mit csináljunk, hova vigyük mi lehet a baja? Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Szikáné

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Levélíró! Bár a kiegyensúlyozott környezet, az anyuka vele töltött ideje nagyon fontos, ugyanilyen fontos lehet az első 9 hónap, amit az anyuka hasában töltött. Ha például az anyukát nagyobb érzelmi megterhelések, stressz éri a várandóssága ideje alatt, ez kihat a baba érzelmeire is, szorongóbb, sírósabb, nehezebben megnyugtatható lesz kiskorában. Az éjszakai felsírások a rossz álmok miatt lehetnek. Ha más probléma nincsen vele, akkor nem kell megijedni, csak figyeljenek oda, hogy a kicsi biztonságban érezze magát, érezze anyu szeretetét, azt, hogy anyu ott van, amikor szüksége van rá. Különösen fontos az anyuka támogatása, biztonságot nyújtani tudása, amikor a mozgásfejlődésben ilyen nagy fejlődések mennek végbe, a kicsi egyre több mindenre képes, egyre többet tud felfedezni a világból. Ez egyfelől nagyon jó, örömmel tölti el a gyermekeket, ugyanakkor az újdonság és a táguló világ szorongást is kivált belőlük. Ebben az életkorban az anya támogató jelenléte, érzelmi biztonságot nyújtása kiemelten fontos, a későbbi önbizalom megalapozódását segíti elő. Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2010. december 17., 10:18; Megválaszolva: 2010. december 23., 18:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: