• Megváltozott!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! Az lenne a kérdésem,hogy vajon miért változott meg ennyire a kislányom?Régen állandóan csőrfős,örök mozgó kislány volt!Most,hogy elköltöztünk a szüleimtől,mint akit teljesen kicseréltek!Nem mesél semmiről senkinek,van hogy átnéz rajtunk!Ha meg az édesapjánál van,és onnan jön haza,akkor teljesen kicserélődik!Amikor kicsi volt,akkor elhagyott minket az apja,9hónapos volt,amikor ismét visszatért hozzánk,18 hónapos volt,amikor ismét elhagyott minket,közbe született egy kis testvére is,aki már egy éves!A páromnak van egy 6 éves kislánya,vele nagyon jól elvannak,de közbe rá is féltékeny,ha idejön hozzám!Régen állandóan játszott,most meg csak a tv érdekelné,állandóan oda kell ülni mellé,bújik és a meséket lesné!Ha a párom,vagy más kérdez tőle valamit,vagy mond neki valamit,átnéz rajtuk,kivéve rajtam!Nagyon aggaszt,hogy mi történhetett vele,mi az oka annak,hogy ilyen lett?Miért tart a páromtól?Azért mert most már van "szigorú apa" is,aki nem enged meg mindent és kordába tartják?Vagy hogy osztoznia kell anyán? Várom mihamarabbi válaszát! Üdvözlettel:Szabó Dóra

        Ujpál Zsófia válasza a gyereknevelés témában

        Kedves Dóra! A kislányának már három évesen nagyon sok olyan dolog történt az életében, amit egy idősebb gyermeknek is nehéz feldolgozni, nehogy az ő kis 3 éves lelkének. Minden nagyobb változás pszichés megterhelést, belső lelki feszültséget kelt a gyermekekben (felnőttekben is), ezért ilyen változásokkor fokozottan kell rájuk figyelnünk, megadni nekik a szeretetet, biztonságot, törődést. Az apa bizonytalan léte, hol volt, hol nem volt, aztán egy kistestvér születése, és egy idegen férfi belépése az életükbe mind-mind olyan esemény számára, amit a mai napig nem emésztett meg. Az új párjára dühös, amiért elveszi tőle anyut, konkurenciát lát mind benne, mind a kistestvérben. Egy kisgyermek még nem tudja megfogalmazni, mit is érez pontosan, haragja öntudatlanul fejeződhet ki például abban, hogy egyszerűen nem vesz tudomást a számára kellemetlen dolgokról, mint amikor a párja kérdez tőle valamit. Az Ön feladata most, hogy minél több időt töltsön vele kettesben, hogy érezze, nem kell az anyun osztoznia, van, amikor anyu csak vele van! A mese, játék, bábozás, rajzolás pedig segíthet neki megszabadulnia a belső feszültségek egy részétől, így játsszon vele, bábozzanak kötetlen témában, rajzoljanak együtt. Hiszen a kisgyermekek nem tudják még megfogalmazni, mi is zajlik a kis lelkükben, de játékos, rajzos formában nagyon jól megjelenítik. Nagyon sokat mond például az úgynevezett családrajz. Kérje mega kislányát, hogy rajzolja le a családjukat (és ne adjon neki több instrukciót – csak rajzolja le a családot)! Sokat el fog árulni a rajza arról, hogy mi is bántja őt! Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2010. december 16., 08:24; Megválaszolva: 2010. december 18., 23:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: