• Szorongás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Dr..Dinya Zoltán pszichiáter részére.! Tisztelt Dr. Úr.Több műtéten átestem,:3 császár,köldöksérv,sérv háló beültetés,epehólyag kivétel,visszér műtét és 5 éve egy rosszindulatú méhdaganat miatta teljes méhkivétel.Még időben ..mert semmilyen más utókezelés nem kellett a továbbiakban.Két és fél éve,az utolsó műtétem után pánikbeteg lettem,generalizált szorongást állapítottak meg./remélem jól írtam!!/Kaptam Citapramot,Xanaxot.Édesanyám másfél éve halt meg,hirtelen 66 évesen..utána ,elmúlt a pánikbetegségem..mintha az ő érte való aggódásom,kiváltotta volna a pánikbetegségemet.Abbahagytam a Citapramot már egy éve,de most még mindig szedek Frontint ,napi 2x 0,5.Mivel nálam a pánikbetegség mindenféle beképzelt "betgségben" jött elő,szinte minden vizsgálatot megcsináltattam.Vérkép jó,EKG,szívultrahang,Holter..stb mind jó.Ezeket azért,mert mindig úgy érzem ,ill igazán érzem is hogy szúr a szívem és ilyenkor megijedek,hogy infarktusom van..De semmit nem találtak.Többször ../igaz annyira nem sűrűn...frontok közeledtével többször,de van úgy hogy semmi kiváltó oka sincs/,hirtelen minden előzmény nélkül elkezd szaporán verni a szívem..na ettől megijedek és akkor mégjobban.Mitől lehet ez..???Éjszak ma is arra ébredtem hirtelen,hogy majd kiugrik a szívem...igaz álmodtam az édesanyámmal éppen ma..lehet ettől.De nem tudom ,ilyenkor mit tegyek,mert ettől nagyon megrémülök.Nem okoz a későbbiekben szívproblémát,ha sokszor ver szaporán a szívem??ilyenkor 85-90 lesz a pulzusom,ami máskor 65-70.Lehet ez az 5 évvel /40 évesen/ történt műtétem miatt??Csak jó lenne ezt megszüntetnem,hogy ha hirtelen rámjön, tudjam kezelni.Gyógyszereket csak a Frontint szedem..ez is kérdésem,hogy ez a dózis nem ártalmas ,ha hosszú távon szedem???Szőlőmag és halolajat iszom mindnennap.Magnézium és kalcium pezsgőtablettát iszom.Csak ez a szapora szívverés néha....ezzel mit kezdjek???Egy utolsó kérdés.Én egyik ágon örököltem a mélyvénás trombózis 7-szeres kockázatát/Leiden mutációval a vérképből állapították meg/Ön szerint javasolt e nekem az Aspirin protect szedése.Szoktam járni visszér vizsgálatra,UH,dopler.Nincs semmigond..kanyargósak az ereim..ennyi.Várom válaszát,köszönettel és üdvözlettel Á.-né

        Dr. Diószegi Judit válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Levélíró! Jelenleg már nem Dinya Zoltán doktor úr válaszolja meg a kérdéseket, de én is részletesen válaszolok a kérdéseire. A pánikbetegség egyik tünete a szapora, hirtelen, a pánikroham folyamán megjelenő szapora szívverés, melynek hátterében szervi eltérés nem áll. Éppen ezért szükséges ennek a diagnózisnak a felállításához a részletes testi kivizsgálás. Tehát ez a betegség egy pszichés alapon megjelenő tünete, melynek a hátterében más nem áll. A kezelés antidepresszáns és kezdetben szorongáscsökkentő (Frontin) készítmények szedését jelenti, melyet későbbiekben, amennyiben a beteg állapota engedi, el lehet hagyni. A Frontin elhagyása lassú, lépcsőzetes dóziscsökkentéssel történik, mert a hirtelen leállítás esetében kellemetlen panaszok jelentkezhetnek. Ezt fontos betartani. Emellett pszichoterápiát is kellene kezdenie, mely ugyan hosszabb idő alatt fejti ki a hatását, viszont hatékony stressz kezelési technikákat, relaxációt sajátíthat el, mely segít a pánikrohamok kezelésében is. Ami a Leiden mutációt illeti, akkor szükséges bármilyen gyógyszert szednie, ha a kezelőorvos a kontrollvizsgálatok folyamán eltérést talál.


        Dr. Diószegi Judit
        pszichiáter

        Dr. Diószegi Judit

        Kérdés: 2010. december 06., 10:39; Megválaszolva: 2010. december 07., 15:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: