• Gyermek nevelése 1 évesen

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 1 éves a kisfiam. Mikor elmegyünk bevásárolni néha megkíván egy kiflit amit oda szoktam adni neki és mikor végeztünk a pénztárnál kifizetem. Egy másik oldalon az egyik fórumban mikor ezt elmondtam a tolvajtól kezdve a rossz anyán keresztül egészen odáig jutottunk, hogy tulajdonképpen és a gyermekem "csicskája" vagyok és majd tiniként neveletlen, kezelhetetlen, bűnöző gyermekem lesz és inkább hagyni kellene, hogy végigbőgje a vásárlást de meg kell neki tanítani, hogy türelmes legyen amíg sorbaállunk és kifizetjük s csak utána odaadni neki hogy megegye. Én sosem eszem az üzletben, tehát ezt a későbbiekben biztos nem fogja tőlem látni-eltanulni. Tényleg ennyire rosszat teszek azzal, hogy engedek a kérésének? Elvárható egy 1 évestől,hogy megértse,hogy csak fizetés után kapja meg a kiflit és türelmes legyen? Tényleg hagyni kellene hisztizni, hogy tanuljon belőle? Azt szeretném ha gyermekem tiniként és felnőttként is jól be tudna illeszkedni a társadalomba. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: S. Éva

        Ujpál Zsófia válasza a gyereknevelés témában

        Kedves Éva! Nincsen egyetemes szabály arra, hogy ilyenkor mi jó, mi nem. Hiszen ez nagyon sok dologtól függhet, úgy mint például a gyermek temperamentumától. Érdemes elkezdeni a kicsit szoktatni a társadalmi szokásokhoz, mert ugyan érteni nem érti a szavak szintjén, de a szokás már most kialakul. És amikor 5 éves lesz, és véletlenül magával hoz egy kisautót, akkor nem fogja érteni, hogy ez miért baj. Nem azért, mert így rossz gyerek lesz, hanem mert így szokja meg. És a szokás erősebb minden, szavak szintjén történő szabálytanításnál. Valószínűleg a kicsi nem érti, miért csak később kapja meg a kiflit, de megszokja, hogy a bolton belül a dolgok a kosárba kerülnek, és csak a bolton kívül az ő kezébe. Ennyi idős korban még nem nevelni kell, csak szoktatni. Ezért azt sem gondolom megoldásnak, ha az egész vásárlást végig sírja a kicsi. Az első évek háborítatlansága és érzelmi biztonsága elengedhetetlen az egészséges személyiségfejlődéshez. Viszont önmagának és a kicsinek is megspórol jó néhány későbbi vitát, ha már most kicsit szoktatja őt a társadalmi normákhoz. Csak finoman, ameddig anyai jóérzése engedi. Ne hallgasson a külső tanácsokra, mindig az a legjobb megoldás az adott helyzetben, amit az anyai szív diktál! Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2010. december 02., 10:04; Megválaszolva: 2010. december 06., 10:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: