• Szociális fóbia miatti beszükült élettér

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Szakértő, Én már járok terápiára bő egy éve, gyógyszert is szedek, különböző problémák miatt. Csak néhány közülük: szorongásos zavar, szociális fóbia, depresszió. Az a bajom, hogy a szociális fóbia miatt immár teljesen beszűkült az életterem. NIncs már munkahelyem. Nincsenek barátaim (nem is voltak). Nem járok társaságba (leginkább sehová sem megyek). Itthon vagyok a négy fal között, mert itt biztonságos, itt jó, már ha éppen nem vagyok pocsék hangulatban, mert akkor itthon sem jó. Azt kérdezném, hogy nekem milyen esélyem lehet? Mert a terápia eddig nem hozott semmi eredményt a fóbia terén, talán még elzártabb életet élek, mint pár éve. Egy szociális fóbiás, ha nem épül fel egyáltalán, vagy csak kis részben, akkor hogyan tud megjelenni a munkaerő piacon? Egyértelmű, hogy sokáig nem lehetek eltartott, jövedelem nélküli. De hogyan tudnék egy közösségbe belépni? Vagy vannak olyan munkahelyek, munkakörök, amiknél egy ilyen ember is alkalmas, mert nincs kitéve a közösség okozta rettegésnek? Léteznek ilyen munkák, vagy ez csak álom? A munkával nem lenne bajom, csak az emberekkel, a kollégákkal, főnökökkel, vagy ügyfelekkel. Az kikészítene. A halál gondolata is vonzóbb, mint egy munkahely és az azzal járó megpróbáltatások. Köszönöm a választ.

        WEBBeteg szakértő válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Levélíró! Elviekben léteznek otthon végezhető és internetes munkák, de ezek ritkák, nem mindig teljes munkaidősek és a felvételi elbeszélgetésre akkor is el kell menni, nem kizárt, hogy a későbbiekben (munka jellegétől függ nyilván) szükség van személyes találkozókra. De egyébként ez nem megoldás, mert a betegséget csak fenntartja, tovább súlyosbítja, és életének egyéb területén is szükség van a lakás elhagyására: bevásárlás, egészségügyi ellátás. Lehetséges, hogy az eddigiekben nem találták meg a megfelelő gyógyszert (ez nem mindig sikerül rövid időn belül), vagy éppen kombinációra van szüksége. Mindezek mellett mindenképpen pszichoterápiába kellene kezdenie, mely sokat segíthet.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. november 29., 12:52; Megválaszolva: 2010. december 01., 17:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: