• Frontin

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Ma voltam életemben először pszichiátriai vizsgálaton, háziorvosom küldött el, mivel kezdődő depresszióra utaló tüneteim vannak. Az orvos szorongásos depressziót állapított meg egy rövid beszélgetés után, és Frontint írt fel (0.25 mg), napi 3x1-et. Mivel még soha nem szedtem semmiféle gyógyszert, különösen nem idegi problémákra, kicsit utánaolvastam a neten különböző fórumokban. Eléggé megijesztett, amiket olvastam. Azt írták, hogy függőséget okoz a szedése, és egy idő után a szokott adag már nem is használ, egyre több kell belőle. Továbbá, hogy a leszokás nagyon problémás, mert elvonási tüneteket okoz ha hirtelen abbahagyják a szedését, ha pedig fokozatosan hagyják abba, akkor is valamilyen szinten elvonást okoz, és más gyógyszerrel kell "helyettesíteni", és nagyon félek ettől. Nem szeretnék semmilyen gyógyszerre rászokni, nem szeretnék ebbe az ördögi körbe bekerülni, hogy egyik gyógyszert helyettesítem a másikkal, neadjisten annyira hozzászokok, hogy együtt kell szednem több gyógyszert is. Felmerült bennem, nem lehetne esetleg ezt a gyógyszert inkább kihagyni, és valamilyen növényi eredetű szert szedni? Pl. Remotiv? Erről csak jókat olvastam. Nem lehet hozzászokni, nincs mellékhatása. Szemben a kémiai szerekkel. Tudom, hogy a gyógyszerek azért vannak, hogy segítsenek (remélem), mégis félek elkezdeni. Mit javasol? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Diószegi Judit válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Levélíró! A Remotiv ill. Remotiv extra filmtabletta enyhe hangulati panaszok esetében javallt, vény nélkül kapható készítmény. A pontos gyógyszerelést mindig a kezelőorvos tudja megállapítani a pontos diagnózis, aktuális állapot és részletes anamnézis birtokában. Depresszió és szorongásos kórképek kezelését a szakorvos által felírt, receptre kapható antidepresszívumok és kezdetben, szükség esetén szorongáscsökkentők (pl: Frontin) jelentik, melyek később elhagyandóak. Emellett javasolt minden esetben a pszichoterápia megkezdése. A Frontin esetében valóban kialakulhat testi és pszichés függőség, mely nagyobb alkalmazott adagok és hosszú távú alkalmazás esetében valószínűbb, illetve alkoholizmusban, gyógyszer-és kábítószer függőségben szenvedő személyek esetében. Ez nem azt jelenti, hogy ha valaki szedi, akkor nem tudja majd abbahagyni (vagy más készítménnyel kell helyettesíteni), hanem azt, hogy az elhagyást lassan, fokozatosan kell megtenni, a hirtelen elhagyás okoz panaszokat. Javallata a kevert szorongásos depresszióban helyénvaló.


        Dr. Diószegi Judit
        pszichiáter

        Dr. Diószegi Judit

        Kérdés: 2010. november 25., 22:28; Megválaszolva: 2010. november 29., 17:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: