• Elme probléma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Egy számomra érdekes és fontos kérdéssel fordulok Önhöz. 24 éves nő vagyok, átlagos, boldog életháttérrel. 2 hónapja változó intenzitással pánikbetegség "tökéletes" tünetei jelentkeznek nálam. Tulajdonképpen beszélhetek múlt időben, mert lassan 2 hete szinte 100%-osan megszűntek, megtanultam kezelni. Azonban jelentkezett egy új dolog nálam és nem tudom hova tenni. A következő dolgok néha felzaklatnak (nem idegesítenek, hanem szó szerinte zaklatottá válok,tehetetlennek érzem magam) -Ha valaki hangosan felnevet a közelemben, óramutató kattogása, hirtelen vagy folyamatos zaj hallása, egyszer olvastam Föld forgási sebességét, ami rettenet gyors és azóta az is eszembe jut néha és felzaklat. Lehet ez valami elmés probléma(kezdete)? Vagy valószínűleg nincs is jelentősége és "csak" pánik? Nagyon köszönöm a figyelmet és a választ! Tisztelettel: Anna

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Anna! A pánik kialakulásának és fennmaradásának hátterében mindig valamilyenfajta stresszre, szorongásra, feszültségre kell gondolnunk. A pánik egy stresszesebb, nagyobb igénybevételt jelentő időszakot követően jelentkezhet. Az Ön által leírt fokozott érzékenység bizonyos dolgokra szintén a háttérben megbújó fokozott belső lelki feszültséget jelez. Hiszen ha csak kicsit is feszültek vagyunk, hajlamosak vagyunk felcsattanni olyan dolgon, amin egyébként nem tennénk… Aztán később magunkat sem értjük, miért is idegesített fel az a valami. Mindez alapján érdemes volna összegyűjteni azokat a dolgokat a jelenlegi életében, amelyek ezt a fokozott feszült állapotot kialakíthatták, és fenntartják. Mert bár a pánik eltűnni látszik, a lelki feszültség megmaradt, és enyhébb formában, de jelentkezik. Amikor megvannak stresszforrások (úgynevezett stresszorok), következő lépésként át kell gondolnia, mit és hogyan tudna változtatni, hogy kevesebb feszültség legyen a mindennapjaiban. Emellett ajánlom a különböző relaxációs technikákat, autogén tréninget, mint a lelki és testi nyugalom kialakításának és fenntartásának egy nagyon hatékony módszerét. Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2010. november 25., 20:50; Megválaszolva: 2010. december 01., 17:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: