• SKIZOFRÉNIA

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Nő! A férjem édesapja skizofréniában szenved. Két kisfiunk született. 3 éves a nagyobb és 8 hónapos a kisebb. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen eséllyel örökölhették a betegséget, és hogy mire kell különösen figyelnünk, illetve, hogy mikortól és hogyan szűrhető ez a betegség? A férjem 33 éves, nála semmilyen depresszív, szorongásos állapotot nem vettünk észre. Elképzelhető, hogy később jelentkezhet a betegség? köszönöm válaszát

        Dr. Diószegi Judit válasza a Skizofrénia témában

        Kedves Levélíró! Többféle kutatás is próbálja tisztázni annak hátterét, hogy ebben a betegségben szenvedők családjában milyen eséllyel alakul ki skizofrénia. Ezek összegzése szerint skizofrén betegek rokonságában 10% a valószínűsége annak, hogy kialakuljon ez a kórkép. A tünetek megjelenése általában a 20-as évekre tehető. Gyerekkorban igen ritka a megjelenés, és általában nem is típusos tünetekkel indul, lehetséges, hogy csak a későbbiekben derül ki, hogy pontosan miről van szó. Ha gyermekkorban ok nélküli zárkózottság, furcsa-bizarr viselkedés, furcsa gondolatok jelennek meg, akkor érdemes gyermekpszichiátert felkeresni. Természetesen ezek a panaszok sem feltétlenül utalnak skizofréniára, de egy vizsgálat nem árt.


        Dr. Diószegi Judit
        pszichiáter

        Dr. Diószegi Judit

        Kérdés: 2010. november 18., 10:23; Megválaszolva: 2010. november 20., 13:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: