• Kényszerbeteg?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Több mint 3 éve élünk közös háztartásban párommal (én F/30 Ő N24) aki az utóbbi időben a kényszer-betegség tüneteit produkálja. Ezek a mondhatni rituális dolgok kihatással vannnak a mindennapokra nem is ki mértékkel. Kezdve reggelente 30-40 perc fürdőszobai használattal, majd az azt követő öltözködéssel, kapkodással, hogy el ne késsünk a munkahelyéről. A fürdőben eltöltött idő többnyire azzal telik neki, hogy szedegeti az apró szőrszálakat az egész testéről, holott előző napon szőrtelenített. Sokszor számolgatom, hogy a jobb oldali pajeszt igazítja ollóval majd a balt, eztán ismét a jobb oldalit és a balt és kezdi előről. Fürdés után a tusfürdő, sampon, egyéb műanyag tubusok sok-sok perces csiszatolása törölgetése mielőtt a szekrénybe kerülnének. Lefekvés előtt portalanítás, pakolás és szekrény törölgetés de vagy 30-40x. Hazaérkeztekor a telefon, pénztárca, táska törölgetése mert, hogy koszosak. Mikor szólok, hogy meddig csinálja még adott dolgot akkor igen agresszívan reagálva sokszor veszekedéssé fajul a helyzet. Kb. fél- háromnegyed éve produkálja ezeket, és számomra már nagyon idegesítő a mindennapos több órás, csak magával foglalkozó rituálék sokasága. Sokszor olyan érzésem van, mintha megszállta volna valami, mintha fogságban tartaná. Ismétlődő dolgok ami sok időt elvesznek. Alig tudok a közelébe férkőzni ami engem is nagyon bosszant és idegesít, ami kihat a szexuális kapcsolatunkra, az együtt töltött időnkre. Vannak azonban napok (sajnos csak néhány a hónapban) amikor lehet vele beszélni erről, amikor Ő is belátja, hogy nem jó ez de nem történik semmi változás. Orvoshoz menni nem akar, tehát valahogy nekem, nekünk kell megoldanunk ezt a problémát. Mi lenne a javaslat, hogyan kezdjem? Tisztelettel: G

        Dr. Diószegi Judit válasza a Kenyszerbetegseg témában

        Kedves Kérdező! A leírtak alapján valószínűsíthető a kényszerbetegség. Ilyenkor az illető nem tudja kontrollálni ezeket a cselekvéseket, ezért mindenképpen pszichiátriai segítségre van szükség. A kezelés antidepresszáns gyógyszerek és pszichoterápia együttese. Pszichiátriai szakrendelésen kell jelentkezniük.


        Dr. Diószegi Judit
        pszichiáter

        Dr. Diószegi Judit

        Kérdés: 2010. november 18., 08:11; Megválaszolva: 2010. november 20., 14:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: