• Testvérféltékenység lenne?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő! 20 hetes (iker) terhes vagyok, van egy 5 és fél éves kislányunk. Nagyon boldog és kiegyensúlyozott családi életet él(t)ünk. A kislányunk nagyon apás volt, mindig apa mesélt, apával akart játszani, imádták egymást. Beszéltünk neki arról, hogy kistestvérei fognak születni, azt is elmondtuk, hogy őt ugyanúgy fogjuk szeretni és bár a kicsikkel többet kell majd foglalkozni, rá is lesz idő, apa ugyanyannyit fog vele játszani, ugyanúgy fogjuk szeretni, stb. 2-3 hete mondogatni kezdte, hogy rossz gondolatok járnak a fejében, elmondta mik ezek, főként csúnya szavak, amik néha kicsúsznak az ember száján, de olyan is volt, amit biztosan nem itthon hallott. Néhány napja azonban mondogatni kezdte, hogy szereti ugyan apát, de mégis utálja. Na ezzel nem tudtunk mit kezdeni. Kérdeztük, hogy mi történt, miért érez így - de nem tudja megmondani! Mára odáig jutottunk, hogy mindenkit utál, akit meglát, vagy akinek meghallja a hangját, de legalábbis ezekre a dolgokra gondol. Tegnap már azt sem engedte, hogy apa meséljen neki, (azt mondta nem tetszik neki apa hangja). Amíg van valamilyen közös játék (csikizés, fogocska, bújócska) addig nincs gond, de utána jönnek a "gondolatok". Régen naponta többször is mondta mindkettőnknek, hogy szeret minket, mostanában nem mondja, vagy ha igen, akkor is csak nekem. Oviba sem szeret járni (mivel június végén született idén ismétli a középső csoportot és egyik barátja sem maradt vissza). Teljesen tanácstalanok vagyunk! Tudna javasolni valamit???? SÜRGŐSEN SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGÜNK!!! Köszönettel!

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Anyuka! A leírtak alapján úgy tűnik, a kislányban sok feszültség halmozódhatott fel, amelyek most a gondolatok formájában vezetődnek le. Egyrészt segítsenek neki agresszió-levezetési módokat találni – sport, sok mozgás, bábozás, közös, szabad játék, melynek a témaköre a család, kistesó érkezése, stb. Ennek kapcsán ki tudja játszani magából a benne lévő feszültségeket, és még az is kiderülhet, hogy vajon mi is zavarja őt. Emellett legyenek vele türelmesek, megértőek, ne büntessék azért, mert ilyen őszintén elmondja az érzéseit. Ez nagyon dicséretes dolog, jelzi a szüleibe vetett bizalmat. Kicsiként talán még nem összeegyeztethető a fejében az, hogy ha valakit szeretünk, arra haragudhatunk is, de ettől még őt magát szeretjük (azaz az utálat nem egyenlő a haraggal, és ő inkább haragszik meglátásom szerint). Ezt próbálják meg neki elmagyarázni, és érezze azt is, hogy ha szeretik az emberek egymást, ott annak is helye van, hogy a haragjuknak hangot adjanak. vagy másképp fogalmazva: „utálhatom azt, amit csinálsz, de téged szeretlek”. Segítsenek neki megfogalmazni, a helyére tenni és kifejezni az érzéseit. Mire a kistesók születnek, ő már egy nagyon érett és felkészült kislány lesz, ebben egészen biztos vagyok! Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2010. november 15., 09:42; Megválaszolva: 2010. november 18., 20:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: