• Bölcsödei beszoktatás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Tanácsot szeretnék kérni, elég fura helyzetben vagyunk. Kisfiam 4 hete kezdte a bölcsit, anyás beszoktatás volt, 2 hétig, aztán megbetegedett 1 hetet töltöttünk otthon, most megint jártunk egy hetet, de siralmas volt az egész. Nem eszik és nem iszik semmit, képtelenek a gondozónők elaltatni, még egyszer sem sikerült! Minden nap sír, könnyekkel, hol többet, hol kevesebbet, néha egész délelőtt!!! Engem követel, velem akar lenni. Még szopizik elalváskor itthon, soha máskor nem kér. Allergiás hajlama miatt még nem szeretném elválasztani. De nekem hamarosan vissza kell mennem dolgozni, különben nem lesz munkahelyem, másra hagyni nem tudom a kisfiam. Mit tehetek, hogy elfogadja az új helyzetet, és egyen, ill. aludjon? Köszönettel: Rita

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Rita! A beszoktatás minden kicsit megvisel, kit kevésbé, kit jobban. Azokat a gyermekeket viseli meg leginkább, akiknek az átlagosnál szorosabb kapcsolata volt az anyukával, így még fájóbb számára az ő hiánya. Sok mindentől függhet a beszoktatás sikere, úgy mint a dadusok hozzáállása, a gyermek temperamentuma, stb., de a legfontosabb ezekből az anyuka lelkiállapota! Ha a kicsi az anyján a bánatot, kétségbeesést, vagy bármilyen más negatív érzést lát a búcsúkor, ösztönösen átveszi, és csak még jobban bölcsi-ellenes lesz. Természetes, hogy vannak az elején nehézségek. Búcsúzáskor mondja el neki, hogy mikor fog érte jönni (ébredés után, uzsonna után), és ő addig mit fog csinálni. A bölcsi után pedig érdemes közös programot beiktatni, ahol csak ketten vannak – játszótér, bolt, séta. Erről a programról már előre lehet is beszélni, amikor a bölcsődébe mennek, és a búcsúkor is. Így kialakul benne szép fokozatosan a tudat, hogy nem lesz semmi baj, anyu majd jönni fog, és aztán csinálunk együtt valami jót! Esténként a kedvenc meséi közé is be lehet szőni a bölcsődét, akár úgy, hogy a kedvenc mesehőse mit csinál a bölcsiben. Már este lehet neki arról is mesélni, hogy másnap mi mindent fognak csinálni, és itt elmondani neki azt is, hogy a bölcsödében most a többiekkel fog játszani (mert anyu nem lesz ott). Legyen türelmes, és maradjon nyugodt, adja neki át azt az érzést, hogy a bölcsőde egy természetes, jó dolog, nincs miért aggódni. Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2010. október 29., 14:17; Megválaszolva: 2010. november 03., 10:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: