• Éjszakai ágybavizelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jo napot kivanok! A keresztfiam 5 es fel eves, kb. 2 es fel evesen szobatiszta lett, akkor szuletett a kistesoja es megkezdodott az ovoda. Attol az idotol ejszaka mindig bepisil. Az anyukaja ketsegbeesett, voltak orvosnal felirtak neki valamit de nem nagyon hasznalt. Az ejszakai agybavizeles mellett nekem az tunt fel, hogy a kisfiu rengeteget sir, minden aprobb dologert. Korahoz kepest alacsonyabb es sovanyabb mint a tobbi gyerek. Az en kislanyommal kezdtek jarni Taekwondo edzesre, eleinte nem volt gond, de most mar mindig sir az edzes vegere, foleg, ha az anyukaja viszi. Utolag mar en vittem de most mar akkor sirt amikor meg tartott az ora es en kerdeztem, hogy mi a gond es azt mondta, hogy hianyzik az anyukaja. De amikor o van vele akkor is sir es nem mond semmit. Gondoltam, hogy nem szeret jarni edzesre de azt mondja, hogy akar jonni. Tudom, hogy ez sokkal bonyolultabb mint amit le tudtam irni, de megkerem par tanacsot adjon, hogyan viselkedjenek vele a szulok. Most nagyon keves turelmuk van hozza es talan ez meg tobbet art. Nekem csak egy kislanyom van, igy nem tudhatom mivel jar ket gyerek nevelese mellett a problemak megoldasa. Koszonom elore is a valaszukat.

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Keresztanyuka! Az éjszakai ágybavizelés gyakran jelentkezik azoknál a gyerekeknél, akiknek még kisebb korukban születik kistestvérük. Ez még akkor sem ritka, ha a szülők különös tekintettel figyelnek arra, hogy a nagyobb ne érezze, hogy elveszíti a szülei szeretetét a kisebb érkezése miatt. Az ágybavizelés mellé párosuló gyakori sírás, sírdogálás egyértelmű jele annak, hogy a kisfiú nagy lelki teherként éli meg a kistesó születését, és azt érezheti, elveszítette az anyukáját ezzel. A szülei türelmetlenségét önmagában úgy vezeti le, hogy a szülei őt már nem szeretik, ő már nem fontos. Ezért is hiányolja az anyukáját. De amikor anyuka ott van, az sem az igazi. Az orvosság itt nem megoldás. Ez nem egy betegség, ez mindössze a családi rendszer problémáinak tünete. Csak sajnos sok szülő, amikor a gyerekeknek ilyen, és más, viselkedésbeli problémái vannak, hajlamos ezt a problémát a gyerek problémájának tulajdonítani, pedig a kicsik csak tünethordozók. A kisfiúnak éreznie kell, hogy is ugyanolyan fontos, őt is ugyanúgy szeretik, és ezt nem elég csak elmondani, ezt éreztetni is kell vele. A gyerekek a kimondatlan szavakra sokkal érzékenyebbek, mint gondolnánk. Legyen az apukának, de főleg az anyukának ideje arra, hogy minden nap eltöltsön egy fél órát legalább a keresztfiával, amikor csak vele van, amikor nincs ott a kistesó. Vonják be a kistesó nevelésébe (de érezze úgy, hogy a nyakába sóztak valami plusz kellemetlenséget), legyen azon hangsúly, hogy miért is jó nagyobbnak lenni, milyen jó, hogy a nagyobbak mondjuk felmászhatnak a mászókára, stb. A kisfiú minden jelzése azt üzeni, hogy most a szülei szeretetére, figyelmére van nagy szüksége, különösen a változásokkal teli időszakokban nő ennek meg a szerepe. És az óvoda kezdése pont egy ilyen időszak, és ő pont akkor szenvedett ebben a támaszban hiányt. Ha a fokozott szülői törődés ellenére sem javul a kisfiú érzelmi állapota, érdemes felkeresni egy gyermekpszichológust a problémával. Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2010. október 27., 08:35; Megválaszolva: 2010. október 29., 19:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: