• Nemi szerv

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kislányom 3,5 éves és állandóan a nunijához nyúlkál. Hasra fekszik és a kezét oda teszi. Nem látok rajta semmi kiütést, de engem nagyon idegesít. Kérem válaszoljon mielőbb.

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Szülő! Aggodalomra semmi ok! Amennyiben nem valamilyen fizikai probléma váltja ki a viselkedését, akkor a kislánya minden bizonnyal a gyermekeknél nagyon gyakran megfigyelt öningerlést, gyermekkori örömszerzést, más néven a kezdetleges maszturbációt végzi. A szexuális fejlődés normálisnak tekinthető része, amikor a kicsi gyermekek elkezdik felfedezni saját testüket, és megfigyelik, hogy bizonyos testrészeik ingerlése örömöt vált ki bennük. Ez még korántsem hasonlít a kamaszkorban induló örömérzéseknek, de ettől még élvezeti forrásként jelenik meg. Szinte minden gyermek felfedezi ezt az örömforrást, és időközönként igényt is tart rá. Ki ritkábban, ki gyakrabban, ki nyíltan, ki titkolózva. Az önkielégítést a kamaszkorral kapcsolatos jelenségek közé szokás sorolni, pedig a szexuális késztetés már újszülött korban, mi több, méhen belüli felvételek tanúsága szerint már az anya pocakjában is jelentkezik. A gyermekkori maszturbációra vonatkozó szülői és nagyszülői aggodalmak tehát rendszerint feleslegesek, egy olyan előítélet okozza ezeket, ami szerint a gyerekeknek nincs szexualitása, illetve ha mégis, akkor az kóros, egészségtelen. Ha a felnőttek büntetéssel, fenyegetéssel szorongást kapcsolnak azokhoz az örömökhöz, amiket a genitáliák nyújtanak, ezzel arra kényszerítik a gyereket, hogy bűntudatot érezzenek minden alakommal, amikor ehhez az örömforráshoz folyamodnak, akaratlanul is megalapozhatják a későbbi, életet megkeserítő serdülő és felnőttkori szexuális problémákat. Tehát a gyermekkori maszturbáció nem kóros, hanem a fejlődéssel együtt járó természetes jelenség, a fő szülői feladat ilyenkor, hogy ezt elfogadják! Addig, amíg nem ez lesz az egyetlen örömforrás a gyermek számára, addig nem érdemel különösebb figyelmet, az iskoláskorra általában "elmúlik", vagyis a szülők által már nem lesz észrevehető. A keretek viszont fontosak, hiszen ha ez a viselkedés olyankor is megjelenik, amikor ott vannak mások is, akkor ezt a szülők akár kínosként is megélhetik. Ezért ha ez történik, akkor sem büntesse, de magyarázza el neki, hogy vannak játékok, amelyeket másokkal, együtt játszunk, és vannak, amiket egyedül. És ez egy olyan játék, amit egyedül szokás játszani! Ha ez a fajta öningerlés nagyon gyakorivá válik, és már más dolgoktól is elfordítja a kicsi figyelmét, akkor az jelezheti azt, hogy a kicsi unatkozik, vagy pont ellenkezőleg, nagy feszültségek vannak a lelkében. A gyermekek számára ez a tevékenység nagyon nyugtató hatású, ezért fokozott nehézségek, változások közepette erősödhet ez a magatartás. Minden jót kívánok!

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010. október 25., 19:55; Megválaszolva: 2010. október 27., 13:48

        Tudjon meg többet: pszichés probléma
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm! 20 éves fiatal férfi vagyok , és nehézlégzésem van egy éve de csak nappal! Borderline személyiségzavarom van és pánikbeteg voltam! Tüdő eöntgen negatív, ráhallgatás semmi , légzéafunkció 102% de úgy érzem mintha nagy izom...
        Jó napot Doktornő! Régebb óta vannak kényszeres negatív gondolataim, valamint ez mellé párosúl szorongás is. Sajnos sejtem, hogy miből alakult ki ez az egész, mindenféle pszichés megbetegedéstől tartok, félek, különösen így, hogy tudom...
        Kedves Doktornő / Doktor Úr! A testvérem most van leszokóban a marihuánáról és pánikrohamai vannak, folyton azon jár az agya, hogy agybeteg, hipochonder lett. Attól fél, hogy meg fog bolondulni. Kihez forduljunk ebben az esetben? Nyugtatót nem...
        Üdv 34 éves férfi vagyok,olyan problémám jelentkezett kb 2-3 hónapja hogy.... Sajnos munkám,megkövetel koncentrcációt és memoriát. Egyre többször fordul elö hogy elmnondanak nekem valamit munkám közben(új feladat pl).és sajnos nem tudom...
        tisztelt doktor nŐ.6 HETE 2 HETET TÖLTTEM A PSZHÁTRIÁN GYOGYSZER BEÁLITÁS CÉLJÁBOL.De nem igazán érzek változást söt eleinte nagyon rossz volt.Már ez a negyedik gyogy szer amivel kisérleteznek.Már elvesztettem a bizalmam.Nap mint nap vannak...
        Kedves Doktornő! Azzal a problémámmal fordulok önhöz,hogy szeretnék segítséget kérni,hogy milyen módon lehetséges a clonazepam nevű gyógyszer elhagyása? Pár éve meghalt az unokám és sajnos nagyon megviselt,sokat szédültem,olyan bizonytalan...
        Üdvözlöm!a férjem 7 éves koràban orvosa andaxin gyógyszerrel kezelte,a férnem lelki problémàval küzd ezért szeretném megtudni hogy egy 7 éves gyereket kezelhetik antidepresszàns gyógyszerel vagyis andaxinal.