• Alkoholbetegség, kapszula beültetés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! Édesanyám hosszú-hosszú évek óta alkohol problémával küzd. Nem írom le a tüneteket és a viselkedését, mert nyílván sok hasonlót látott már. Klasszikus eset. Legalább 27-28 éve rabja az alkoholnak most 53 éves. Az elmúlt 15 évben legalább 4 vagy 5 alkalommal volt alkoholelvonó kezelésen vagy terápián, ezek többhetes szanatóriumi kezelések voltak. Az első néhány alkalommal a Nagykállói ideggondozó intézetben járt. Minden ilyen szanatóriumi kezelés után kicserélődött és évekig nem nyúlt alkoholhoz, mert beűltették neki a kapszulát. Néhány év elteltével azonban újra nekikezdett az ivásnak. Ez a helyzet többször megismétlődött. volt amikor 2-3 évíg bírta legutóbb 5 évig nem ivott, s most újra. 3 hónapja Budapest egyik ideggondozó intézetében kezelték, pontosan nem tudom melyikben, szintén többhetes eljárás volt. És itt kezdődik a mi problémánk illetve kérdésünk: Az ezelőtti kezelések alkalmával minden esetben beűltették neki azt a bizonyos kapszulát, ha jól tudom a combjába. a legutóbbi szanatóriumi kezelések alkalmával azonban a szakorvos azt mondta, hogy már nem alkalmazható ez a fajta módszer és nem is űltették be a kapszulát. Ez baj, mert a gyógyszer szedése nála nem oldja meg a problémát. Korábban évekkel ezelőtt is volt rá példa , hogy a gyógyszerszedés kevésnek bizonyúlt, ezért is kértük sőt ő maga kérte , hogy űltessék be neki a kapszulát. Tehát a kérdésem az lenne, hogy valóban nem alkalmazzák, már ezt a módszert, vagy csak ebben az intézetben nem alkalmazzák? És ha valóban igaz, akkor mi az oka, hogy nem űltetik be a kapszulát? Van e Olyan intézet Budapesten vagy az országban, ahol még alkalmazzák a kapszulabeültetési módszert? Csak ez a módszer segit rajta, évek óta kitapasztaltuk. Kérem segítsen nekünk! Tisztelettel: Barnabás

        Dr. Diószegi Judit válasza a alkoholizmus témában

        Kedves Kérdező! Az Esperal gyártását leállították, ezért nem alkalmazzák. Az alkoholbetegség kezeléséhez hozzátartozik a rendszeres addiktológiai kontroll mellett az egyéni-és csoportos pszichoterápia (az addiktológiai osztályokon végzik), illetve ún. önsegítő csoportokon való (Névtelen Alkoholisták) részvétel, erről a kezelőorvos tud felvilágosítást adni. Az Esperalnak a hatóanyagával megegyező tablettát is szokták alkalmazni, a hatásmechanizmus ugyanaz, tehát nem szabad mellette alkoholt fogyasztani, viszont rendszeresen kell szedni. Nem tudom erre a gyógyszerszedésre gondolt-e. Rendszeres odafigyeléssel megpróbálhatnák.


        Dr. Diószegi Judit
        pszichiáter

        Dr. Diószegi Judit

        Kérdés: 2010. október 23., 16:51; Megválaszolva: 2010. október 25., 17:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: