• Ovis beszoktatás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves dr Nő/dr Úr! Kérdésem a következő lenne:mit tehetnék hogy a 3 éves kisfiam megszokja az ovit? Most kezdtük 3hete, sírdogál,nem akar menni, nem csak akkor sír amikor eljövök,hanem a délelőtt folyamán többször. Azt el kell mondanom róla,hogy 3éven át csak velem volt,a közelben nincsenek rokonok.Sok mindenből kimaradt,lemaradt egy kicsit az önálló evésben,szonatisztaságban,mert 1,5éven kersztül havonta rendszeresen tüszős mandulagyulladása volt,nem volt olyan hét hogy ne lett volna beteg magas lázzal.Most nyáron végre kivették a manduláját. Tartok attól nehogy pszichésen megviselje ez a z ovi-dolog.Mondta az óvónéni,hogy többször van székelési ingere, hol eredménnyel,hol anélkül,de sokat jár a wc-re. Kérem segítsen,aggódom. Köszönöm szépen.

        Ujpál Zsófia válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Anyuka! Az előzményeket tekintve természetes reakció ez a kicsi részéről. Idő kell neki, talán több mint az átlagnak, de meg fogja szokni. A fontos, hogy az aggodalmát ne mutassa ki felé, hiszen a gyerekek nagyon könnyen átveszik a mama érzéseit. Azaz annyira aggódik, amennyire a mamán látja, hogy aggódik. Segíthet neki azzal, hogy sok szépet mesél az óvodáról, milyen jókat lehet ott játszani, az óvó nénikről, a sok kicsi óvodásról, hogy a kicsi fejében az óvoda fogalma kicsit átkereteződjön. Amikor mesél neki, a mesébe is beleszőheti azt, amikor a kedvenc mesehőse óvodába ment. Az óvodával kapcsolatos érzéseit segítsen neki kiadnia magából. Beszéltesse az aznapi élményeiről, amikor valami jót mesél, ami tetszett neki, annak örüljön, arról beszélgessenek többet. Mivel még kicsi a fia, ezért sokszor beszéd szinten nem tudja úgy megfogalmazni a belő dolgait, így érdemes kötetlen játék (pl. bábozás) formájában eljátszatni vele az óvodával kapcsolatos érzéseit, élményeit. Segítsen neki mindeközben az önállósodásban, a függetlenedésben, hiszen a korábbi betegségek is szólhattak annak, hogy a mamát maga mellett tartsa! Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2010. október 21., 10:13; Megválaszolva: 2010. október 26., 10:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: