• Bepisil és a kaki is veszélyes

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszteletem! Kérdése 6 éves fiamra vonatkozik. Későn lett teljesen szobatiszta, 4 évesen és éjjelre pelus kellett. 1,5 éve rendeződött minden , ügyes okos lett, kimagasló szellemi tevékenységgel. 3 hete újra kezdődtek a problémák,beenged,és a kakit is egészen addig tartogatja, amíg már nem ér vele ki a vc-re. Minden fontos neki, a játék, a tv, a szülői szeretet és nem érdeklik ezek a fontos szükségletek. sajnos nem is zavarj a dolog, ha észreveszem és számonkérem vagy megdorgálom,látom , abszolút nem zavarja,szinte mintha a szemeivel mondaná,mi a baj,kicseréljük és kész.. Ő sajnos sok betegség miatt lelkileg gyenge,érzékeny lett, kérdésem ,mit tegyek ,hogy iskolára rendezni tudjam e problémáját. A számítógépes játékok esetleg lehetnek-e egy ekkora érzékeny gyermek viselkedésére ilyen fajta negatív tünetekkel?napi 1-1,5 órát játszik. Köszönettel

        Dr. Diószegi Judit válasza a pszichés probléma témában

        Kedves Anyuka! Mivel korábban kisfia szobatiszta volt, ezért valamilyen kiváltó okot kell a háttérben keresnünk. Ez bármilyen olyan dolog lehet, ami a gyermeket lelkileg megviseli: családi konfliktus, betegség, költözés, testvér születése, új óvodai csoport, gondozónő, esetleg a tv-ben, médiában látott-halott valamit. Ezt próbálják átgondoloni, ha kiderül, akkor szükséges azt a gyermekkel megbeszélni. A bepisilést, bekakilást a következő képpen lehetne rendezni: Büntetés nincs, csak a helyes viselkedés jutalmazása. Egy jól áttekinthető papírt készítsenek, melyen ha szobatisztaság van, akkor kapjon aznapra a kisfia piros pontot, csillagot, matricát stb. Beszéljék meg, hogy hány váltható be valamilyen kisebb ajándékra: kirándulás, séta, közös játék, esetleg kisebb tárgyi ajándék. Ezt következetesen kell használni. Ha nem segít, akkor viszont gyermekpszichológust kell felkeresni. Mivel a háttérben testi okok is állhatnak, ezért emellett keressék fel a gyermekorvost is. Mindezektől függetlenül a napi 1-1.5 óra számítógépes játékot sokallom. Ehelyett inkább másféle játéktevékenységet próbáljanak találni.


        Dr. Diószegi Judit
        pszichiáter

        Dr. Diószegi Judit

        Kérdés: 2010. október 19., 12:09; Megválaszolva: 2010. október 20., 18:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: